НАТО осъди атаката на Иран, Русия само призова страните към сдържаност

НАТО осъди нощната атака на Иран срещу Израел, и призова всички страни към сдържаност, опасявайки се от "ескалация" и граждански безредици в региона.

„Ние осъждаме ескалацията на Иран за една нощ, призоваваме за сдържаност и следим отблизо развитието на случващото се в региона. От жизненоважно значение е конфликтът в Близкия изток да не излезе извън контрол“, каза говорителят на блока Фарах Даклала.

„Това, от което се нуждаем сега, са хладнокръвни глави, за да справим“, заяви британският премиер Риши Сунак.

Той обяви, че Обединеното кралство ще работи със своите съюзници за деескалация на ситуацията. Той потвърди, че самолетите на Обединеното кралство са свалили редица ирански атакуващи дронове. Обединеното кралство участва в „международни координирани усилия“ за прихващане на ракетите и безпилотните самолети, изстреляни от Иран, казва той. „Кралските въздушни сили изпратиха допълнителни самолети в региона“, добавя той. 

В същото време Русия призова всички страни да "проявят сдържаност", след като Иран предприе безпрецедентна атака с ракети и дронове срещу Израел.

"Разчитаме на регионалните държави да решат съществуващите проблеми с политически и дипломатически средства", се казва в изявление на външното министерство. Москва изрази "изключителна загриженост от последната опасна ескалация в региона".

Министерството многократно е предупреждавало, че "липсата на разрешаване на многобройни кризи в Близкия изток, предимно в зоната на палестинско-израелския конфликт" ще "доведе до нарастване на нестабилността".

Външният министър Сергей Лавров проведе телефонни разговори в събота с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян. Руското външно министерство каза, че първият дипломат е повторил "решителното осъждане" на израелския удар в Сирия този месец, при който бяха убити ирански генерали. Преди това Русия осъди поведението на Израел в неговата шестмесечна война в Газа.

Москва традиционно се опитва да поддържа отношения с всички големи сили в Близкия изток. Но конфликтът в Газа разруши връзките й с Израел и Москва вече укрепва военните и политически връзки с Иран./БГНЕС, АФП