НАТО подсилва бойните си групи по Източния фланг

НАТО ще вземе решение на срещата на върха в Мадрид да подсили бойните си групи на изток до ниво бригада. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Бригадите наброяват между 3 и 5 хиляди души.

Столтенберг отказа да назове в кои точно страни ще направи това с мотива, че необходимостите са различни, а също така трябва да се направи и съответната оценка.

България е една от страните, в които е планирана бойна група с численост над 1000 души. Миналата седмица министърът на отбраната Драгомир Заков каза, че тя може да бъде от батальон, който по принцип наброява между 300 и 1300 души, до бригада. 

Очаква се също така силите за бързо реагиране да бъдат увеличени до 300 хиляди души. Съюзниците ще приемат новата концепция за сигурност, която ще дава насоки в епохата на стратегическо съревнование.

"Очаквам да стане ясно, че съюзниците смятат Русия за най-значителната и директна заплаха за нашата сигурност. За първи път в нея ще бъде посочен Китай и предизвикателствата, които Пекин изправя пред нашата сигурност, интереси и ценности", заяви Столтенберг.

Генералният секретар каза, че не може да обещае нищо по отношение молбите за членство на Финландия и Швеция в НАТО, но съобщи, че турският президент Реджеп Ердоган, финландският му колега Саули Нинистьо и шведският премиер Магдалена Андершон ще проведат отделна среща утре. В Мадрид ще бъде договорен всеобхватен пакет за Украйна, който ще включва ново военно оборудване, средства за връзка и гориво. На срещата ще присъства президентът на страната Володимир Зеленски.