НАТО с ултиматум към Русия: Анексията на Крим е незаконна, върнете контрола на Украйна

От Алианса са категорични, че докато Кремъл не се съобразява с международното право, не може да има нормален диалог с Москва

НАТО заяви, че невъзможно да работи нормално с Москва, докато Кремъл не започне да се съобразява с международното право, пише руският вестник ”Известия“, като се позовава на официалния сайт на Алианса.

„Не може да работим, както обикновено, докато не настъпи ясна, конструктивна промяна в действията на Русия, демонстрираща спазването на международното право и нейните международни задължения и отговорности“, се казва в съобщението за печата след заседанието на Комисията НАТО-Украйна, проведено на 31 октомври в Киев.

Алиансът отново посочи, че осъжда и не признава присъединяването на полуостров Крим към Русия.

„Ние категорично осъждаме и не признаваме незаконната анексия на Крим от Русия. Крим е територия на Украйна. Призоваваме Русия да върне контрола над Крим на Украйна“, се казва още в съобщението.

Освен това НАТО съобщи, че е загрижена за нарушенията на правата на човека от страна на властите в Крим, по-специално по отношение на кримските татари, и затова призовава Русия да предостави достъп до полуострова на международни организации.

Крим стана част от Русия след референдум, проведен на полуострова през пролетта на 2014 г. Повечето жители на региона подкрепят присъединяването към Русия, според официалните власти в Москва. В Киев и на Запад обаче резултатите от гласуването не бяха признати. Русия смята, че референдумът е бил проведен в съответствие с международните стандарти и е бил легитимен.