Най-малко 8 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им

Четири от неработещите машини са в секции от столичните райони

Росица Матева

Росица Матева

Нормално протича подготовката за провеждането на насрочените за утре парламентарни избори, коментираха от Централната избирателна комисия за БНР. Предприети са и всички действия да се осигури сигурността на помещенията за гласуване.

В 8 секции към 18 часа машините за гласуване не са проработили при инсталирането. 

"Седем от тях при включването не са работили, а за една машина не са се намерили смарткартите в куфара, в който е машината, така че това е причината в тези 8 секции до момента утре да се гласува само с хартиени бюлетини." - посочи говорителката на ЦИК Росица Матева.

Четири от неработещите машини са в секции от столичните райони и по една в РИК в Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик. 

Матева напомни, че информационно обслужване има ангажимента да заменя неработещи устройства за видеозаснемане в днешния ден, утре това ще е невъзможно. 

Тя е категорична, че сигурността на утрешния вот е гарантирана. Хората трябва да са спокойни, когато отидат да упражнят правото си на вот: 

"От областните дирекции на МВР са предоставени телефони. Ние също имаме при нас телефоните, на които трябва да се звъни, тях ще ги изпратим на районните избирателни комисии. Нека всички да бъдат спокойни - Министерството на вътрешните работи е предприело мерки, така че да не се допусне възможност изобщо да се поставят някакви такива устройства, за да могат спокойно всички избиратели да гласуват."

Още тази вечер започва и гласуването зад граница - първи отварят секциите в Нова Зеландия, а малко след тях и тези в Австралия.