Непокорната България дразни руската администрация

Кремъл става все по-агресивен и смел, а това е признак за отчаяние

снимка: InformNapalm

снимка: InformNapalm

Даля Банкаускайте, 15min.lt.*

Когато двама се карат, третият печели, гласи старата пословица. Макар, че опитът многократно е показал, че европейските страни позволяват да бъдат противопоставени една срещу друга, и по този начин съзнателно или подсъзнателно, помагат на Кремъл да дестабилизира Европа. За това свидетелства и възникналият дипломатически спор между България и Сърбия. През ноември българският журналист  Христо Грозев от разследващата журналистическа група Bellingcat идентифицира на публикувано от анонимен източник видео в мрежата, руския заместник военно аташе Георгий Клебан, който предава плик с пари на агент, сръбски офицер от запаса. Данните са проверени, и потвърдени от общодостъпни източници. Както трябва да се очаква, това предизвика лавина от взаимни упреци и обвинения между представители на Белград и София. А дейността на руските разузнавателни служби и целите на политиките на Кремъл не получиха разгласа.

В България неотдавна гръмна шпионски скандал с поредното участие на Русия. През октомври 2019 година Николай Малинов, лидер на голямото българско обществено движение «Русофили», което подкрепя целите на политиките на Кремъл беше арестуван за шпионаж в полза на Русия, а един руски дипломат беше експулсиран от страната, след като отказа да напусне България заради разобличаването си като шпионин на Кремъл. На друг руски дипломат беше отказано да влезе в България по същата причина – шпионаж. Кремъл беше изключително недоволен от тези събития. Самият Николай Малинов по-късно беше освободен под гаранция. На 4 ноември в Москва президентът на Русия Владимир Путин награди Н. Малинов с медал за неговата дейност, след което той се върна в България. Западните медии съобщават, че Н. Малинов си сътрудничи с бивши ръководители на Службата за външно разузнаване на Русия, на един от които – генерал-лейтенант от резерва Леонид Решетников беше забранено влизането в България.

Вече е известно, че през 2015 г. българският търговец с оръжие Емилиян Гебрев е бил два пъти отровен от агенти на руските специални служби. По-точно от агенти на Главно разузнавателно управление (ГРУ). Но собственикът на оръжеен завод се оказва със здрав организъм и оцелява. Български експерти установяват, че веществото, с което се опитали да отровят Е. Гебрев, много прилича на «Новичок», използван за отравянето на семейство Скрипал във Великобритания.

През последните седмици често в пупликации се слагат линкове към статия в Der Spiegel, в която е представен анализ на скорошни операции на руската разузнавателна служба, разказва се за координирането на тази дейност, и се коментира, че това е част от продължаващата кампания за дестабилизиране на Европа. с работата по която се занимава елитен отряд от руското разузнаване, добре подготвен за осъществяване на подривна дейност, организиране на диверсии и убийства. Авторите изказват подозрение, че опитите да бъдат отстранени живеещи на Запад неизгодни на Путин разузнавачи, политици, журналисти и бизнесмени е сред важните задачи на Кремъл. Русия се стреми да отслаби Европа, да я направи по-покорна и да подкопае нейното единство. Един от начините за дестабилизация на Европа е провеждането на нагли операции по ликвидирането на политически опоненти в европейските градове.

Друг начин – енергийният шантаж

Президентът на Русия последователно оказва натиск върху премиера на България и по въпроси, свързани с енергетиката: той обвини България в саботаж на строителството на газопровода «Южен поток», след което по време на визитата си в Москва за преговорите по TurkStream през миналата година премиерът на България Бойко Борисов поднесе извиненията си на президента на Русия. Сега Путин отново обвинява България, че пречи на прекарването на TurkStream 2. Тези обвинения са неоснователни, тъй като България е държава член на Европейския съюз и спазва изискванията и процедурите на общността при строителството на газопровода.

Всъщност Кремъл оказва натиск, за да може тръбопроводът на Турски поток 2 да бъде включен към европейските газови мрежи преди азербайджанският газ да стигне до Южна Европа през 2020 година, за да може Русия да блокира (узурпира) газовия пазар в Южна Европа, както прави това в Северна Европа, прекарвайки Nord Stream 2. Европейският съюз се стреми към това, България да осигури доставката на газ за Балканите минимум от три източника: освен от Русия, газ да постъпва от Азербайджан и чрез терминал за втечнен газ да се използва добиван местен газ.

При това София закупи изтребители F-16 от САЩ. Кремъл беше много недоволен от подобна постъпка от член на НАТО …

Обобщавайки може да се твърди, че Кремъл не е доволен от развитието на нещата в България. Страната се оказва в сложна ситуация, опитвайки се да угоди на Запада, но нежелаейки да се кара с Москва. Казано с други думи, страната се опитва да бъде добър член на Европейския Съюз и НАТО, да поддържа добри отношения с Вашингтон, но в същото време да извлече ползи от руските енергийни проекти (газова и ядрена енергетика) или, поне да не се кара с Путин.

Българските колеги казват, че в Русия не проявяват уважение към българските власти, дипломатическите процеси в страната и нейния народ. Кремъл открито игнорира националния суверенитет на България, разглеждайки все още страната като васална държава, и опитвайки се да я заплашва. Това е типично поведение на Русия в региона. Нищо ново. Но българите признават, че Кремъл става все по-агресивен и смел. Това е признак за отчаяние. Бъдещето на България е ясно свързано със Западна Европа, а не с връщане към миналото и подчинение на Кремъл.

* Статията е преведена от литовски език и публикувана в сайта InformNapalm