Нейнски: Болезнено е, че има депутати, които не знаят в кой парламент са избрани – българския или руския

"Светът се промени драматично"

Надежда Нейнски

Надежда Нейнски

През годината светът се промени драматично, на изпитание бе поставена световната финансова система – безпрецедентни бяха не само санкциите към Русия, но и скоростта, с която те бяха взети. Това заяви пред NOVA News Надежда Нейнски – бивш външен министър, бивш евродепутат и бивш посланик на България в Турция.  

„30 държави, сред които и Австралия, Сингапур, Южна Корея – световната демократична общност реагира единно срещу инвазията. Тези финансови санкции са голяма част от натиска над Русия.” – коментира тя.

„2022 г. бе предизвикателство към демокрацията в света. Дълго време демокрацията бе приемана за даденост, не бяхме свикнали да има сериозни проблеми в държавите. Инвазията на Русия в Украйна постави на изпитание всичко.” – отбеляза бившият ни външен министър.

Нейнски очаква през 2023 г. да има сериозна икономическа стагнация в Русия.

„Русия се държи по безпрецедентен начин към България”, посочи тя по повод поведението на руския посланик в София.

„За мен е болезнено, че толкова години след началото на демокрацията продължава да има хора, които не знаят в кой парламент са избрани – българския или руския”, каза Нейнски.

За нахлуването на Русия в Украйна, тя заяви: „Това не е конфликт, това е война, започната от една страна. България няма как да бъде по средата на този конфликт – тя може да бъде или на страната на агресора, или на страната на нападнатата държава. Малко преди Русия да нападне Украйна, Русия изпрати 2 писма – до НАТО и до САЩ. В писмото до САЩ Путин говори за това, че трябва да има нов световен ред, Русия да си върне влиянието в Централна и Източна Европа. България не прави услуга за Украйна, България прави услуга на себе си (предоставяйки военна помощ - б.р.)”.

Позицията на България бе половинчата – едва ли не сме принудени да действаме под натиска на нашите съюзници, обясни тя.

Надежда Нейнски изтъкна важността на евроатлантическото единство в международната политика: „Вижте промените в Германия, вижте Финландия и Швеция, които години отказваха да влязат в НАТО. Надявам се, че в България има критична маса, която да отстоява евроатлантическо мнозинство.”