НФСБ сезира Гешев: ЦИК назначава IT-специалисти от ДБ и ПП, вотът може да бъде манипулиран

Те участват в разработването и внедряването на софтуера, който ще изчислява резултатите

НФСБ внесе сигнал до главния прокурор заради опасения от манипулиране на предсрочните парламентарни избори, съобщи БНР. В него председателят на партията Борис Ячев настоява да бъде извършена проверка на процедурата по назначаване на IT-специалисти от ЦИК - хора, които открито са свързани с "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Те не само ще имат достъп до всички устройства, но и участват в разработването и внедряването на софтуера, който ще изчислява резултатите от машинното гласуване, подчертават от НФСБ.

От формацията посочват, че докато Божидар Божанов - член на ръководството на партия "Да, България", е бил на поста министър на електронното управление, е изпратил до ЦИК готови правила за провеждане на изборите на 2 октомври със закупените от държавата близо 13 хиляди машини.

В сигнала до главния прокурор и до служебния премиер се твърди, че Божанов настоява изборната администрация да наеме външни експерти, на които да бъде осигурен пълен достъп до машините за гласуване, както и същите да контролират генерирането и внедряването на софтуера, който трябва да се инсталира на всяка машина.

Тези външни експерти са свързани помежду си, твърдят от НФСБ и поясняват, че трима от общо петима ИТ експерти вече са имали достъп до устройствата на последния парламентарен вот, спечелен от ПП и те отново са предложени на ЦИК.

Партията настоява за обстойна проверка и спешни действия за гарантиране на прозрачен вот.