Николай Ненчев: Ако има правителство ще е с тесен хоризонт, изборите може да променят много

Мандатът на ротацията трябваше да е поне година

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Сегашното мнозинство едва ли ще излъчи правителство – по-вероятно е да се стигне до предсрочни избори, но е възможно да се състави кабинет, който няма да е с дълъг хоризонт на действие. Това заяви пред БНТ бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

„Имаме класически пример как политиците мислят тяснопартийно и въз основа на личния си интерес вместо да мислят за държавата“, посочи той.

По думите му, политиците трябва повече да обмислят и по-малко да говорят – „да са бързи на слушане и бавни на говорене“.

Вместо това са били прекрачени всякакви червени линии.

Ненчев постави въпроса защо се стига до криза точно в този момент и кой е подсказал на Борисов мандатът за ротацията да бъде 9 месеца. Той коментира, че мандатът би трябвало да е поне година – тогава нямаше да се стигне до кризисна ситуация преди европейските избори.  

Според него обаче съставянето на правителство не бива да е на всяка цена. 
„Нищо не бива да се случва на всяка цена, трябва да следваме ценностите си и отговорността към държавата“, посочи Николай Ненчев.

„Проблемът е в това, че не видяхме обединяване около програма и приоритети, говори се по-скоро за това кой ще бъде и кой няма да бъде“, констатира бившият министър на отбраната. 

Той изрази несъгласие с тезата, че едни предсрочни избори няма да променят нищо – твърде вероятно е ситуацията да бъде коренно променена. Според него е възможно КОД да влезе в парламента, но не е изключено и популистки проект да набере скорост, както и да бъде легитимирана ролята на ДПС за бъдещо управление.  

Николай Ненчев коментира изявленията на две от малките организации в ДБ – Зелено движение и Средна европейска класа – които заявиха, че няма да гласуват за кандидат-премиер от ГЕРБ.

Според него това ще доведе до много тежък вътрешен проблем. По думите му, има риск от сериозно разделение вътре в НС.

„Имаме 160 депутати, които определят себе си като евроатлантици. Кога България ще има по-добра възможност от тази да реализира националните си приоритети?“ – посочи Николай Ненчев.
България е в първата петица държави по производство на боеприпаси и на фона на войната в Украйна би могла да засили максимално военната си индустрия, това обаче не е направено.