Николай Василев: Не може приоритети на един бюджет да са социалните разходи и харчовете за ток

Повечето харчове бяха популистки разходи, свързани със състоянието на политическата криза, а не с икономическа криза, посочи още той

Николай Василев

Николай Василев

Инфлацията ще спадне от само себе си. Всички мерки, които се вземат досега няма да преборят инфлацията. Тази позиция изрази в студиото на Би Ти Ви царският икономически министър Николай Василев. 

При държавен контрол върху цените се получава или дефицит на стоки, или жестоки измами с качеството и количеството, или продажба под масата и т.н., подчерта още икономистът.

Василев обясни, че няма упрек към служебния кабинет по отношиение на бюджета. Оповестяване на реалната картина по един шокиращ начин е било, за да събудят политическата класа и това е имало определено ефект. 

По думите му дефицит 6.4% е вторият по големина след Виденовата криза през 1996 година. Той води до огромен дълги и всички останали негативни последици. 3% е по-малко от 6%, призна той но отбеляза, че няма нужда от толкова висок дефицит, който според него трябва да клони към 0%. 

Нищо не се е случила толкова в държавата, инфлацията е само около 20%, а не 80%. Повечето харчове бяха популистки разходи, свързани със състоянието на политическата криза, а не с икономическа криза. От войната не е загубила икономиката ни толкова, а по време на пандемията разходите също не са били толкова големи, заяви бившият икономически министър. 

Според Василев не може приоритети на бюджетната политика  да са само социални разходите и харчовете за ток. Това за него са  неправилни приоритети. Те трябва да бъдат съвсем други. За него демографията би трябвало да е първият приоритет. А това означава повече пари за детски градини, за образование, за инфраструктура, за опазване на границата, за отбраната.