Нинова се ядоса: Лъжат, не сме изнасяли оръжие за Украйна, новината е фалшива

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова потвърди още веднъж от парламентарната трибуна, че България не участва във военните действия в Украйна чрез оръжия, боеприпаси, технологии и стоки с двойна употреба и нарече разпространяваните информации по темата лъжа, която може да се превърне в заплаха за националната ни сигурност. 

"Последните седмици упорито се внушава една фалшива новина, една лъжа, че България изнася оръжие, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна", посочи тя и допълни: 

"Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България", заяви вицепремиерът.

"Моля да се спре с тази злоупотреба и това внушение в обществото. Тази лъжа представлява опасност за националната сигурност на България", допълни тя.

Нинова представи пред депутатите целия износ и трансфер от България за целия свят и обяви, че това е безпрецедентно. Фактите, които разкрива, уточни, че прави след разрешение от всички ангажирани институции - ДАНС, МВР и службите за сигурност, защото твърдения за износ на оръжие към Украйна е равносилно на това, че България влиза във война.

От изнесената информация стана ясно, че Украйна не фигурира в списъка със страните, до които България продава оръжие и технологии. Общо 504 990 150 е обемът износ и трансфер на български оръжия, стоки и технологии с двойна употреба по цял свят. 

По думите ѝ, за да няма повече манипулации, които грозят националната сигурност на България, още утре ще бъде внесено предложение за предоставяне на справката на всяко тримесечие.