Нова вълна от митинги в подкрепа на застрашения от екстрадиция украински доброволец Дмитро Трофимчук

В София, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора

Дмитро Трофимчук със семейството си

Дмитро Трофимчук със семейството си

Утре, 28 декември, едновременно в пет града в страната ще се проведат демонстрации в подкрепа на украинеца Дмитро Трофимчук, застрашен от екстрадиция в Беларус, където животът и сигурността му ще бъдат изложени на риск.

Съдебното заседание, на което ще се реши дали той да бъде екстрадиран, ще се състои на 29 декември от 15.00 часа, съобщиха организаторите на протестите от сдружението „За свободна Русия“.

Митингите в подкрепа на Трофимчук ще започнат в 14:00 ч. на 28 декември. В София акцията ще се проведе пред Съдебната палата, в Бургас - пред паметника „Альоша“,  във Варна -  на кръстовището при парка „Севастопол“ и хотел „Черно море“, в Русе – при Съдебната палата,  пл. „Свобода“ №4, в Стара Загора – при Окръжния съд, на ул. „Методи Кусев“ № 33.

Трофимчук беше задържан на 19 ноември по искане на Република Беларус, при влизане в България през ГКПП Дунав мост. Окръжният съд в град Русе постанови той да остане в ареста, като игнорира факта, че той е баща на три непълнолетни деца, а съпругата му е тежко болна. Беларус го обвинява в измами с лични и банкови данни на чужди граждани. Според Дмитро и съпругата му обаче делото е скалъпено, а доказателствата са манипулирани.

След избухването на войната той се посвещава заедно със семейството си на доброволческа дейност и събира помощи за Украйна в страните от Европейския съюз. През цялото това време пътува свободно в ЕС и не е имал никакви проблеми с правоохранителните органи.

Дмитро има само украинско гражданство и не притежава гражданство на никоя друга държава.

Напомняме, Беларус, която е съюзник на кремълския режим във войната му срещу Украйна, е обект на критики от международната общност за системно погазване на човешките права. Ако българският съд реши Дмитро да бъде предаден на беларуските власти, животът му ще бъде застрашен.