24 май е ден, в който руските политици могат да помолят България за прошка

Честит празник на българската писменост и просвета!

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов*

Честит празник на българските учители, университетски преподаватели и учени, на ученици и студенти, на писателите и поетите, на творците на българската култура, на журналистите! Честит празник на онези български историци, които имат достойнството да се противопоставят не само на комунистическите, но и на руските и македонските фалшификации на историята ни, преиначаващи истината за създаването и родината на българската азбука и писменост.

Честит празник на всички български граждани, които категорично осъждат опитите на Кремъл днес да манипулира руското обществено мнение по отношение на делото на България за приемане и разпространение на светлината на Христовото учение, на писмеността и знанието.

Свещената българска писменост не става по-малко българска, ако руснаците я наричат църковнославянска или руска, а македонците - македонска. Тя си остава за вечни времена българска писменост. И не е старобългарска, а именно българска. Защото и двете български азбуки - глаголицата и кирилицата, са родени на основата на нашия говор мил, в земята където е живял и живее българският народ. България е родното място на Преславско-Охридската християнска цивилизация, която с право можем да наречем българска християнска цивилизация.

Светите братя Кирил и Методий са патрони на Европа. Българският език и писменост, а не т.нар. руски език и писменост, е официален език на Европейския съюз, на Европейския парламент. Този факт Владимир Путин не може да промени. Не съществува "руски свят". Не съществува "славянско братство и обединение", родината на москалите не е никакъв "Трети Рим". Руските расови теории днес са отречени от цивилизования свят. Хората днес ги обединяват духовни, културни и нравствени ценности, а не агресивни политически теории като руските. Проявената и през ХХI век традиционна руска ненавист и агресия към други страни и народи, към свободата и демокрацията, към независимостта и равноправието между народите, към нашия европейски свят, е доказателството, че духовният смисъл на делото на Свети свети Кирил и Методий, на вярата в Иисуса Христа, все още търси своите последователи в Русия. Защото за близо век тази земя стана свърталище на безбожници. Предприетите само през този век от Руската федерация военни агресии срещу християнските земи и народи на Грузия и Украйна, постоянните опити за намеса във вътрешните работи на редица държави, включително и България, е доказателството, че човеколюбивата светлина на Христовото учение и българският дар - писмеността, все още не са отворили очите на голяма част от руския народ.

На този свят ден нека отново да напомним,че управниците на Русия дължат извинение на България и на българския народ не само за днешните си антибългарски изявления и политически действия. Руската федерация, като официален наследник на държавата на антихриста - Съветският съюз, дължи извинение на нашия народ и държава за окупацията на българското царство през 1944 г., и за наложения нехуманен, престъпен, антихристиянски комунистически режим. Днес е ден в който руските политици могат да помолят за прошка! Но поредното им нагло отношение към световнопризнатият български принос за разпространението на християнството показва, че зла ерес все още владее многоизстрадалата от некадърните си управници руска земя. Но нека да знаем: България е просвещавала, а Русия е завладявала! Ние сме отваряли очи, а Москва е искала нашите очи да са затворени за света на доброто и благоденствието - европейският свят.

Днес е хубав ден за България! Днес е ден, в който не само трябва да благодарим на нашите първоучители и техните последователи, но и ден, който ни напомня,че имаме дълг към тях - да продължим делото им и да не допускаме то да попадне в недостойни чужди ръце. Да живее и пребъде България! Да разнася славата ни по света българската писменост и духовност! Честит празник!

*Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.