42 млн. вкарва в банката на СИВ в Москва служебният кабинет в последния си ден

Страните - членки на банката, са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия

България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с 42 млн. евро, реши служебното правителство на последното си заседание, преди да предаде управлението на редовния кабинет на четворната коалиция в понеделник.

Премиерът Стефан Янев изненадващо свика извънредно заседание на Министерския съвет в неделя вечерта, след като вече бе насрочено заседанието на парламента за понеделник, което трябва да одобри новото правителство. Дневният ред на извънредната сбирка на служебните министри включваше 4 точки, три от тях с вносител министъра на финансите Валери Белчев.

Увеличаване на вноската на България в Международната инвестиционна банка бе едно от решенията, предложени от Белчев.

Внасянето на сумата е част от програмата за увеличаване на капитала на банката, която доскоро бе базирана в Москва, а отскоро е в Будапеща, като до момента България е дала 123 млн. евро и сега е вторият по големина акционер в банката. Увеличаването на българската вноска в банката трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на тогавашните социалистически държави. Страните - членки на банката, са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

В момента банката отпуска кредитни линии за бизнес проекти. Според информация на финансовото министерство България ще търси диверсификация и увеличаване на своя кредитен портфейл до 250 млн. евро до края на 2022 г.

България започва и подмяна на своя представител в Международната инвестиционна банка, реши още служебното правителство.

Заради смяната на правителствата служебният кабинет реши да прекрати бюджетната процедура за 2022 г., стана ясно още след спешната сбирка на кабинета. Служебният финансов министър Валери Белчев задвижи процедурата по изготвяне на бюджета за следващата година преди две седмици, като изненадващо обяви, че планира драстично увеличение на пенсиите и запазване на бонусите към тях. Впоследствие министърът бе поправен от финансовото министерство. Преди два дни пък Националният осигурителен институт одобри бюджета за пенсии за следващата година, предложен от служебното правителство. В петък Белчев обяви и проекта на държавния бюджет, който предвиждаше дефицитът за следващата година да е 5,1% от БВП.

Досега служебният кабинет движеше бюджетната процедура въпреки настояването от страна на новия финансов министър Асен Василев да не се занимават с него. Плановете на новата четворна коалиция са бюджетът да бъде одобрен през януари следващата година, а дотогава държавата да харчи 1/12 от парите, предвидени за 2021 г.

Допълнително над 1 млн. лв. е отпуснало служебното правителство на общините, за да компенсира намалените им приходи от данъка върху таксиметровите превози, съобщиха още от правителствената пресслужба. Това решение обаче е било взето неприсъствено в петък, а само бе обявено в неделя.

Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лева, обясниха от Министерския съвет.