Алма Матер се разграничи от путинофилка: Уронва авторитета и престижа на най-старото висше училище

Дарина Григовора

Дарина Григовора

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  се разграничава най-после от проруската пропаганда, която проф. Дарина Георгиев разпространява от години, противопоставяйки се евроатлантическия избор на България. Повод за решението, обявено на сайта на Алма Матер стана скандално интервю на русофилката.

Ето и цялата позиция на СУ:

„По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.

Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.“