Атлантици: България да предостави на Украйна съветските МиГ-29 и СУ-25

Позиция на Атлантическия съвет на България

Атлантическият съвет на България /АСБ/ призовава правителството на Република България незабавно да се освободи от станалите вече неизползваеми и ненужни за отбраната на страната стари съветски изтребители МиГ-29 и щурмовици СУ-25!
Мотивите ни за това са следните:
За България вече е категорично невъзможно Русия (или Беларус) да бъде място за каквато и да са ремонти и поддръжка на съветска военна техника, която все още е на въоръжение в Българската армия.

С ремонтите на старата съветска военна техника в Русия и Беларус вече е свършено. След началото на руската завоевателна война против Украйна тази възможност повече не съществува! 
Най-малкото защото руският военнопромишлен комплекс вече е обект на сурови санкции.
За всеки здравомислещ човек по света, дори и за най-заклетия български русофил, бил той и генерал или пилот, е ясно, че Русия необратимо се отправи към военно-технологичното „гробище“ на света.

Поставена в тотална технологична изолация от развития свят, Русия дълги години след тази своя авантюристична агресивна война няма да има достъп до модерни технологии за своята военна промишленост. Нейният военнопромишлен комплекс ще продължи още много години да бъде в пълна блокада. Дори ако Русия по чудо си вземе поука и реши да се развива като нормална демокрация, той ще бъде дълго време под тотален контрол за блокиране на всякакви реваншистки помисли.
В допълнение към това, поради тяхната остаряла технология и инженерна концепция, тези самолети изискват скъпа поддръжка с висока интензивност, която е толкова по-честа, колкото повече летят. А летенето е неизбежна необходимост – в мирно време за тренировки, а в криза и война, както многократно се убедихме и продължаваме да се убеждаваме – за да бъдат отблъсквани руските заплахи към нашето въздушно пространство.
Това в най-голяма, в най-критична степен важи за старите бойни самолети от българските военновъздушни сили, произведени още по времето на СССР. На Русия повече категорично не може да се разчита за техния ремонт и поддръжка!
В държава, превърнала се в парий, български пари е престъпно безотговорно да се наливат, особено що се отнася до отбраната!
АСБ заявява, че агресивната и непредизвикана война на Русия срещу Украйна е война на Русия и срещу Европа, и срещу свободата и европейското бъдеще на България. Реакцията на целия свят срещу това руско вероломство показа недвусмислено:
Русия категорично е порицана и осъдена политически, Русия е напълно изолирана от световния бизнес, Русия днес е прокълната от всеки нормален човек по света.

За България сега се отваря шанс, само с един умен ход, да реши няколко крайно належащи задачи:

1) Да помогнем наистина смислено на Украйна в този съдбовен за нея и тежък за Европа и целия свят час, като ѝ предоставим за безсрочно ползване нашите стари съветски бойни самолети. Украйна има критична необходимост от тях точно сега, когато води истинска Отечествена война срещу руския агресор. Украйна няма време за усвояване на нови и различни самолети. Украйна се нуждае от нашите. Сега! После ще бъде късно – и за нея, и за нас. Съюзните държави Полша и САЩ вече започнаха да работят по реализацията на тази задача. Варшава започва да се освобождава от съветските самолети, като получава срещу това американски изтребители F-16.

2) Да се включим достойно и съществено за отблъскване и вразумяване на агресора Русия и за прекратяване на това руско безумие. Вместо да бъдем в групата на "пробитите" от влиянието на Кремъл държави, да бъдем достоен и горд член на европейското, евроатлантическото и световното семейство.


3) Да освободим изведнъж и окончателно българските военновъздушни сили от старите съветски бойни самолети, като прекратим още в този час агонията на тяхната крайно скъпа и безперспективна поддръжка, която, при тази война на Русия против Украйна, се превръща в напълно невъзможна и за в бъдеще.

4) Да договорим със съюзниците ни от НАТО, и особено със САЩ, незабавна и безвъзмездна усилена съюзна охрана и защита на въздушното ни пространство и същевременно – едно финансово по-изгодно, ускорено и комплексно придобиване на още съвременни самолети F-16 в тяхната пълна оперативна способност, включително инфраструктура, поддръжка и експлоатационна помощ, доктрина, обучение, съвместни тренировки и т.н. Такава солидарна и безвъзмездна подкрепа по охраната на въздушното ни пространство от надеждни сили на нашите съюзници трябва да продължи до въвеждането на новите самолети F-16 на въоръжение и поемането от тях на бойното дежурство.


5) Да освободим и незабавно да пренасочим значителен финансов ресурс от поддръжката на старите съветски самолети към придобиването на жизнено необходими и сега липсващи оперативни способности на Българските въоръжени сили. И особено на такива, необходими за изпълнение на поетите от България ангажименти към НАТО.

6)   Да защитим истински земята си от агресора, който няма да се спре, докато не го спрем ние!
Украйна ще спечели тази война, защото е на страната на свободния човешки избор за щастие и напредък, а срещу себе си има държава-диктатор, тиранин и агресор, който заплашва не само нея, а цяла Европа и целия свободен свят.
България сега трябва да заеме ясна позиция и да докаже на дело, че е надежден съюзник в НАТО и солидарен партньор на Украйна в този тежък час!
Атлантически съвет на България