Атлантици: Каракачанов да изложи публично мотивите – защо е разрешил над небето ни да мине руски самолет с ракети?

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Атлантическият съвет на България  настоява министърът на отбраната Красимир Каракачанов публично да обяви защо е разрешил на руски самолет превозващ ракети за Сърбия да мине през въздушното ни пространство? Днес по-рано от Воненното министерство признаха, че са дали зелена светлина  за руската система „Панцир“, която се състои от 12 ракети земя-въздух. Ето и позицията на атлантиците, които първи потърсиха отговори от институциите на горещите въпроси:

„Грешка. И този път. Явно урокът си остава ненаучен.
Долавя се, обаче, от обяснението на МВнР известно чувство, че институциите се опитват да си прехвърлят топката една на друга.
"След разрешение на МО и след съгласуване с МТИТС, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор..."
Кой даде положителният отговор?
И кой взе решението отговорът да е положителен? Само министъра на отбраната ли? А МВнР? А МТИТС какво становище даде? А премиерът знае ли и взе ли отношение?
Въпроси, въпроси...
Това, което остава като извод, е, че първо - урокът не е научен.
Второ - необходимо е тази процедура да се прецизира законово, така че решенията да се вземат на ниво Министерски съвет. За да е ясно кой носи отговорността, а не всеки път от МВнР да се дават обяснения с привкус на оправдания. За да бъде кристално ясно кой е взел решението. За да може същият този фактор да излезе и да се обоснове защо е направил именно такъв избор.
Настояваме като за начало министърът на отбраната публично да изложи мотивите си!”