Атлантици: Разполагане на руски С-400 в Сърбия противоречи на българския интерес

Държавата, през която е транспортирана тази техника, ще бъде пряко отговорна за за сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и на целия Алианс

Все още не е официално ясно през чие въздушно пространство са транспортирани руските ракетни системи в Сърбия.
Ще продължим да търсим отговор на този въпрос.

По-важният въпрос е, обаче, дали и колко дълго тези руски оръжия, особено С-400, ще останат в Сърбия.
РИА „Новости“ цитира думите на президента Вучич, че Сърбия иска да се сдобие и с ракетна система С-400, но не може да си го позволи. „Искаме и С-400, но само ако руснаците ни го оставят, иначе не можем да си го позволим“, казва Вучич.

Възможно ли е Москва да разположи за продължителен период от време С-400 в Сърбия, като част от военното си сътрудничество с Белград?
Ако това стане, държавата, през която е транспортирана тази техника, ще бъде пряко отговорна за така създаденото крайно неблагоприятно положение за сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и на целия Алианс.

Евентуално постоянно разполагане на руски С-400 в Сърбия противоречи на българския интерес.
С-400 „Триумф“ (по класификация на НАТО – SA-21 Growler) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие. С-400 вече е разположен в окупирания Крим, като част от изграждащите се руски военни способности за възпрепятстване на достъпа на сили и средства на НАТО до региона.

Б.Р. Коментарът е публикуван на страницата на Атлантически съвет на България.