Атлантици в подкрепа на руски опозиционер, избягал от режима на Путин

Атлантическият съвет на България разпространи Позиция в подкрепа на руския опозиционер Евгений Чупов, укриващ се втора година в България от режима на Путин. Чупов иска политическо убежище от нашата страна за семейството си, но статутът му все още не е уреден, а Агенцията за бежанците бави своето решение.

Ето и пълния текст на Позицията:

НАСТОЯВАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРЕДОСТАВИ НА РУСКИЯ ГРАЖДАНИН ЕВГЕНИЙ ЧУПОВ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ В БЪЛГАРИЯ!

Още на 12 септември т.г., след като от медийни публикации стана  известен фактът, че българските власти са отказали политическо убежище в България на руския гражданин Евгений Чупов, Атлантическият съвет на България се обърна с призив към властите. В него се изтъкваше, че „българската държава трябва не с думи, а с конкретни действия и дела да доказва ежедневно, че е свободна, европейска, демократична и правова държава. Днешните отговорни държавни и политически лица трябва да продължават да се водят в своите решения и действия от духа на старата Търновска конституция, в която закрилата на търсещите свобода и убежище е намерила отражение в текста на нейния чл. 61: "Вceкoй poб oт кaкъвтo пoл, вяpa и нapoднocт дa бъдe, cвoбoдeн cтaвa, щoм cтъпи нa Бългapcкa тepитopия.” https://faktor.bg/bg/articles/atlantitsi-1-5
Благодарение на нашата активна позиция призива ни стигна до най-високите нива в правителството. Още тогава заявихме, че внимателно ще следим развитието на този случай.
Със съжаление научаваме, че все още не е уреден статутът на г-н Евгений Чупов. Отново ставаме свидетели на липсата на устойчиво справедливо решение. 
Атлантическият съвет на България настоява за незабавно решение на случая и предоставяне на политическо убежище на г-н Евгений Чупов. Вече има достатъчно публично оповестени сведения за упражнен в Русия полицейски натиск и насилие върху г-н Евгений Чупов заради това, че е бил част от доброволците помагали в предизборната кампания на кандидат от екипа на руския опозиционен лидер Алексей Навални.  https://faktor.bg/…/evgeniy-chupov-nito-edin-ruski…
Ако българските институции, за да вземат решение, очакват Москва да признае репресия над свой гражданин, то това никога няма да стане. Кремъл никога не е признавал участието си в незаконни арести, побоища, убийства, включително отравяния на свои политически противници. Във време когато страните от ЕС обсъждат нови санкции срещу Кремъл заради отравянето на Алексей Навални, да се очаква от властите в Москва  да признаят, че нарушават човешки права и преследват политическите си противници е абсолютно нереално. В Кремъл на власт са „банда убийци “, както точно ги определи преди няколко месеца новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън и допълни, че „отравянето на Навални е просто поредният инцидент в дългата история на убийства и отравяния на инакомислещи, журналисти, активисти, лидери на опозицията. Това е отличителната черта на руския режим, който е толкова параноичен, че не може да търпи никаква критика или инакомислие".
Ето защо на московските управници никога не може и не трябва да се вярва. Използването на лъжи, манипулации и измами е неразривна част от управленската политика в Русия повече от три века.
Припомняме на правителството, че по време на тоталитарния режим в България до 1990 г., създаден и действащ по руско-съветски образец, управляващите български комунисти никога не признаваха за нарушаване на политическите и човешки права на българските граждани. Но тази лъжа не пречеше на правителствата на страните от демократичния Запад да предоставят политически убежища на хора, които бяха  успели по някакъв начин да избягат от  държавата - затвор  опасала с телени мрежи своите граници, пазени с войници, оръжие, кучета и минни полета.
В целия свободен и демократичен свят е ясно, че в Русия днес на власт е авторитарен и безчовечен режим произлязъл от средите на най-зловещите тайни служби на бившия Съветски съюз. Имената на тогавашните тайни служби сега са сменени, но методите  и  средствата с които си служат са запазени и до днес. 
Това е достатъчно основание българските власти да предоставят политическо убежище на хора, които са преследвани в Русия от путиновия режим. Никакви икономически съображения, нито дипломатически заплахи могат да стоят над демократичните ценности които българските граждани изповядват и които България следва като част от демократичните страни-съюзници в  ЕС и НАТО.
Крайно време е българската държава да покаже независимост и достойнство, а властите твърд характер. През последните години станахме свидетели на серия от недружелюбни актове от страна на Кремъл, поради което бяха изгонени от България няколко руски шпиони работещи под прикритието на дипломати. Започна разследване за шпионаж и срещу български гражданин, което обаче потъна някъде в прокуратурата, а междувременно разследваният получи лично от Путин награда в Москва,  стана лидер на още една проруска партия и сега отново се готови да отиде на посещение в Москва за по-нататъшни инструкции. 
От друга страна наблюдаваме пълно съдействие от страна на правителството за ускорено изграждане и пускане в експлоатация на стратегическия руски газов проект „Турски поток“ през България, който е насочен против дългосрочните енергийни интереси на България и Европа и който се изгражда въпреки несъгласието и предупрежденията за санкции от  стратегическия ни съюзник САЩ. Още по-смущаващо е, че строителството на този руски проект се плаща на практика от българските граждани с над три милиарда лева нови дългове на българската държавна фирма-инвеститор.
Тази непоследователна и криволичеща българска политика по отношение на Москва създава усещане за зависимости от Кремъл при вземане на едно или друго решение. Крайно време е българските политици да покажат с дела, че работят преди всичко за интересите на България и че са политически еманципирани от Кремъл. 
Случаят Евгени Чупов им дава сега такава възможност. 
Атлантическият съвет на България очаква бързи и адекватни демократични политически решения на правителството и настоява на руския гражданин Евгений Чупов да бъде предоставено политическо убежище и да се даде на него и семейството му статут на постоянно пребиваващи в България чужди граждани.