Блокират трафика от над 45 000 интернет адреса

През последните седмици редица европейски и международни органи за киберсигурност са издали предупреждения за предстоящи кибератаки


Филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса са поискали отделът "Киберпрестъпност“ в МВР и Министерство на електронното управление.

Причината за предупреждението е, за да се гарантира "киберсигурността на България в контекста на ескалацията на хибридни атаки". Не се посочват подробности.

От ведомствата уточняват, че по реда на Закона за киберсигурност телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги трябва да реагират незабавно, за да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.

От Агенцията на ЕС за киберсигурност казаха пред БНР, че през последните седмици редица европейски и международни органи за киберсигурност са издали предупреждения за предстоящи кибератаки.

Има и препоръки на европейско равнище за защита.

"Съществува загриженост относно нарастващия брой злонамерени кибер дейности на глобално ниво“, посочиха пред БНР от Агенцията на ЕС за киберсигурност.