Да дадем на Украйна дефектни ракети С-300 - опасни са, а няма кой да ги ремонтира

България да даде дефектни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала необходимост предлагат ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Такъв проект на решение е внесен по-рано днес, подписан от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Христо Иванов и Кирил Петков.

"Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия", пишат вносителите в мотивите си.

От там става ясно още, че от 15 септември 2020 до 21 юли 2022 г. в Министерството на отбраната е била проведена процедура с цел възлагане на ремонт и поддръжка на зенитно-ракетните комплекси С-300. Допуснат е бил само един кандидат - Концерн за въздушно-космическа отбрана "Алмаз-Антей". Оказало се обаче, че нямат възможност да държат ракетите в изправност. И предложили България да се обърне към Русия.

"Българската страна няма способност за ремонт и възстановяване на неизправните зенитно-управляеми ракети от типа 5B55P(K) за ЗРК С-300, без това да застрашава живота и здравето на личния състав. Съответно България нито може да ги ремонтира, нито може да ги ползва, но те могат да послужат за нуждите на украинската противовъздушна отбрана при защита на гражданската инфраструктура от обстрел.

Проектът на решение е внесен в парламента. Вероятно днес ще бъде разгледан от военната комисия, предстои да влезе и в зала.