Даниела Горчева: Преди площад в София кръстен на Жельо Желев имаме дълг пред името на Илия Минев

Илия Минев, снимка: Булфото

Илия Минев, снимка: Булфото

„Преди да има площад с името на Жельо Желев, който си има своите заслуги, преди да се кръщават улици на прехвалени посредствени артисти, пропагандирали убийства и тероризъм, ама инак били добринки хорица и даже обични, та преди всичко трябва да има площад на името на Илия Минев”. Зад тази позиция застава журналистът и издател на списание „Диалог” Даниела Горчева, която от години живее в Холандия, но продължава да гори с проблемите на България. Горчева е категорична, че Илия Минев е „първият правозащитник и то платен не с парите на западните отворени общества, а с тоягите на комунистическите престъпници”.

„Моите уважения към днешните правозащитници, но има много да се учат от Илия Минев - и на правна и демократична култура, и на морал, и на кураж! А не някои от тях, пишман правозащитници, да пригласят на комунистическите изроди и да го клеветят, защото който клевети все едно е вдигнал кофа с помия и си я лее връз суратчика. От мен да го знаете, това не се измива НИКОГА”, предупреждава Горчева.

На 5 декември се навърши годишнина от раждането на правозащитника, прекарал повече от 25 години в комунистически лагери и затвори. Той ни завеща клетвените думи: „Ти какво пожертва, за да има и утре България?”
Преди три години по инициатива на депутата Методи Андреев в Столична община бе внесено предложение, подписано от народни представители, в София да се именува улица на Илия Минев. И до сега обаче кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници отминават с мълчание идеята, въпреки, че охотно кръстиха улица на комуниста Николай Добрев, който в младежките си години се е гордял, че е македонец.