Денков: Искаме да извадим България от блатото на корупцията

Николай Денков

Николай Денков

"Когато планирахме датите 30 и 31 март, идеята беше, че ротацията вече ще се е реализирала и в една по-спокойна вътрешнополитическа обстановка ние ще можем да изберем кандидатите за европейските избори и да разгледаме нашите вътрешнопартийни проблеми. Вместо това се оказа, че по същество днес откриваме нашата предизборна кампания за националните избори. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков на второто партийно Общо събрание на ПП "Продължаваме Промяната", цитиран от БГНЕС.

"С Кирил Петков и Асен Василев се разбрахме да представя накратко моята версия защо стана така, струваше ли си и какво ще правим оттук нататък", каза Денков и добави, че от една страна отиването на избори беше неочаквано, а от друга закономерно.

Премиерът в оставка прочете декларация на ПП-ДБ от месец юни миналата година с искания за експертен избор в регулаторните органи и че ГЕРБ-СДС, че не спазват договорките, които имат.

Денков представи пред делегатите 20 точки, за да докаже, че тези 9 месеца управление са си стрували.

"През септември, октомври, ноември и декември парламентът работи на много високо ниво. Бяха приети промените в Конституцията. Тогава нещата изглеждаха добре. Но отново отговор за механизми нямаше. До месец януари, когато парламентът престана да работи по всички тези приоритетни задачи, които ние си бяхме поставили", разказа той и посочи, че "изненади нямаше в момента, в който разбрахме, че ГЕРБ е абдикирал от изпълнение на приоритетите".

В същото време обаче, по думите му, правителството работеше на много високи обороти.

Сред постигнатото през деветте месеца управление Денков посочи, че рекордното увеличение от 30% на чуждестранните инвестиции пред 2024 г., близо 2% ръст на икономиката за 2023 г., спадът на инфлацията, 2,3 млрд. лв. по Териториалните планове за справедлив преход. "Започна реалната работа по 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Втори сме по ръст на заплатите в ЕС. С близо 20% нарасна минималната работна заплата", добави той и допълни, че пенсиите бяха увеличени

Увеличение на пенсиите, като и заплатите в образованието, здравеопазването и културата.

Денков открои безплатните детски градини, безплатните учебници за учениците от I до XII клас. "Предлагаме безплатно висше образование, ако не го спрат ГЕРБ-СДС и другите партии в парламента", заяви той.

Премиерът в оставка е категоричен, че колкото и да се опитват да омаловажат това, което е направил министър Гвоздейков, първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух вече е тук. "Има сключен договор общо за 8 хеликоптер до 2026 г., включително някои от тях и за планинско спасяване", каза още той.

Денков посочи, че 30 км магистрални пътища са приключени през 2023 г. и още 70 км ще бъдат приключени тази година.

БДЖ вече сключи договор за закупуване на вагони и ги очакваме да дойдат в България, обяви той.

Премиерът в оставка отбеляза, че държавата финансира общински проекти с над 1 млрд. лв.

"Искаме да извадим България от блатото на корупцията", категоричен е Денков.

Премиерът в оставка добави, че "именно заради тези усилия от утре ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенген".

По думите му се е видяло още в началото, че преговорите са били "минирани", както и че "решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски". "Коалицията е ГЕРБ – ДП. Сами се сетете какво е ДП", заключи Денков.