Правната комисия каза "не" на мажоритарния вот и гласуването по пощата, одобриха изцяло машинното гласуване

Депутатите одобриха изцяло машинното гласуване

Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент, предаде репортер на БГНЕС.

Одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила получи само „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

„Да вървим напред и да се развиваме, а не да вървим назад“, обоснова ги Ива Митева, председател на парламента.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година. Искат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

Предложенията на най-голямата парламентарна група за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система предвиждат изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предлагат районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според „Има такъв народ“ обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

„Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува го Ива Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане. От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстове да бъдат детайлно прецизирани, съобщава БГНЕС.