Днес е денят на "данъчната свобода", започваме за работим за себе си

Днес е денят на т.нар. данъчна свобода за тази година. Датата се изчислява всяка година от Института за пазарна икономика и отчита дните, които са необходими на данъкоплатците, за да изработят приходите, заложени в бюджета.

Ако до днес сме работили за правителството, то до края на годината ще работим единствено за себе си.

136 дни бяха необходими на данъкоплатците да изработят 46,8 милиарда лева приходи, заложени в бюджета.

Нормалното функциониране на публичната сфера, както и извънредните икономически мерки на правителството станаха възможни благодарение на данъкоплатците, които въпреки условията продължиха да пълнят хазната, коментират от Института за пазарна икономика.

И припомнят удара върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета. Дори и преди появата на коронавируса българските данъкоплатци постепенно губят дни в полза на държавата, пресмятат още икономистите и дават примери от последните години с увеличаването на вноската за пенсия, с вдигането на максималния осигурителен праг и започналото тази година покачване на местните данъци и такси.

От ИПИ предлагат вместо въвеждане на диференцирано ДДС покачване на прага за регистрация по ДДС. В условията на кризата това би дало глътка въздух на всички малки фирми и няма да дискриминира определени сектори, смятат икономистите на института.