ДПС праща Пеевски в правната комисия в НС, Карадайъ напуска конституционната


Промени в състава на две от постоянните комисии в парламента предлагат от ДПС. Движението иска да прати депутата си Делян Пеевски в правната комисия в парламента и да извади лидера си Мустафа Карадайъ от тази за конституционни въпроси, става ясно от внесен проект на решение от председателя на групата в Народното събрание Мустафа Карадайъ, цитиран от "24 часа".

Предложенията им трябва да бъдат гласувани от пленарната зала, за да бъдат одобрени. Ако това стане, Пеевски ще заеме мястото на съпартиеца си Гюнер Ахмед. Карадайъ пък ще бъде сменен от Ертен Анисова.


Делян Пеевски бе избран за член на конституционната комисия в началото на юни. Там той работи заедно с лидера си Мустафа Карадайъ. След началото на преговорите за конституционни промени с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче, в края на юни Пеевски обяви, че ще се откаже от членството си в комисията.

"Ще се случат промените. Разбрахме се да махнем тясното партийно начало. Да има чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой, къде и как участва. България и конституцията са по-важни от всяка партия", каза тогава той.

Все още обаче няма внесено решение за неговото освобождаване.