Експерт: Наблюдаваме трайно протестен вот, защото разочарованието се задълбочава драстично

В България наблюдаваме трайно протестен вот, защото разочарованието се задълбочава драстично. Няма да има трайна политическа култура и вътрешнопартийни реформи, докато емоционалният вот взема такъв огромен връх. Ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен, заяви пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Според Тодорова, тревожно е, че такъв тип нови политически формации като ПП започват да се упражняват директно във властта.

„Партии като ГЕРБ и БСП получават шанс да се реформират. Това спешно трябва са се случи в техните редици.  БСП се нуждае от трансформация – не само генерационна, а и идеологическа. От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото, независимо от силния резултат, който показват. Не мисля, че можем да говорим за етническо напрежение“, отбеляза още Тодорова.

„В силни кризи крайно десните и популистките партии се възползват от това. Преди бяха мигрантите, сега са ваксините и зеленият сертификат. Това са проекти, които катализират народния гняв. Ако има скоро избори – най-вероятно такива ще се случат, проекти като „Възраждане“ ще увеличат своята подкрепа. За да генерират допълнителна подкрепа, те не трябва да влизат в никаква коалиция в следващия кабинет, а да са яростна опозиция на всички и на всичко. Такава заявка дават.“