Експерти и депутати се обявиха против двойното гражданство в Конституцията

Юристи и експерти по конституционно право се обявиха против промените в Конституцията, с които се премахва ограничението за народни представители да се избират български граждани, които нямат друго гражданство.

Поправката в проекта е в чл. 65, ал.1, който в момента гласи: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода".

В новата редакция е отпаднала частта "който няма друго гражданство" и в момента е един от най-проблемните текстове в законопроекта, обясниха пред "Труд" депутати от различни парламентарни групи.

"Трудно се постига конституционно мнозинство и трябва да сме готови на компромиси", заявиха пред "Труд news" депутати от управляващите. От ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС към момента нямат намерение да се отказват от въвеждането на двойното гражданство за властта. Но признават, че по темата не са получили положително становище от нито един експерт.

Последните забележки са от бившия конституционен съдия Румен Ненков и адвокат Даниела Доковска и звучат така: "Неоправдано би било български гражданин, поел задължения и като гражданин на друга държава, при това без изобщо да се поставя изискване за неговата уседналост в България, да може да участва персонално в основната структура на държавната власт у нас, каквато е Народното събрание".

Предложението беше оспорено и от проф. Екатерина Михайлова, която посочва, че то рефлектира и върху избора на президент.

Проф. Райна Николова определи предложението като "нормативен експеримент, който ще взриви и разруши директно и окончателно българския национален суверенитет".

Отрицателни становища са дали още председателят на 40-ото НС Георги Пирински, доц. Наталия Киселова и от Института за държавата и правото.

Много критики по промените в основния закон бяха отправени от представители на ВКС, на прокуратурата, на инспектората към ВСС, от конституционалисти на днешното заседание на комисията за промени в конституцията на НС.

"Този непрофесионално изготвен и противоконституционен проект е най-добре да бъде оттеглен", препоръча председателят на Съюза на юристите Владислав Славов.

Той мотивира предложението си с това, че не е ясно какво се стремят да постигнат с промените в основния закон техните вносители.

"Не виждаме какви цели имаме. Хванали сме се за ВСС и ликвидираме пленума. С политическата квота в прокурорския съвет, парламентът ще овладее прокуратурата", предупреди Славов и припомни, че повечето от становищата по предлаганите промени в основния закон са с негативна оценка.