Елеонора Митрофанова и Руското посолство приветстват позицията на военния министър Янев срещу НАТО

Стефан Янев

Стефан Янев

Позицията на военният министър Стефан Янев, който до преди седмица бе служебен премиер на България, че не е необходимо да се разполагат допълнителни войски на НАТО в България бе незабавно оценена от Руското посолство в София. Вижданията му за присъствието на Алианса на наша територия вече е промотирано на първа позиция на фейсбук страницата на посолството. Янев е цитиран дословно:

„ Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“.

Родни русофили вече приветстват в коментарите си думите на Янев и надават глас България да пази неутралитет в сложната ситуация.

Тази чест руснаците съвсем не са оказали случайно на Янев, защото министърът директно загърбва българския национален интерес и ангажиментите ни към НАТО и поставя страната ни в услуга на интересите на Кремъл без да е имало такъв дебат в Алианса, българското  общество и сред водещите политически партии. Янев солидаризира България с амбициите на Путин за преразпределение на света и нови зони на влияние, с искането НАТО да спре разширението си, да изтегли бази и контингент от бившите соц страни и съседите на Русия и т.н. По важната тема мълчи и новият премиер Петков, който вероятно е вкаран в капан от министъра си. Капанът обаче не е само за съдбата  на едно правителство, но и за бъдещето на България.

Посланик Елеонора Митрофанова вече потрива доволно ръце, България трудно може да подари по-добър коледен подарък на Кремъл! Това обаче едва ли може да се каже за американския посланик Херо Мустафа, която тепърва ще изпие горчивата чаша на политическите си творения в България.