Фракциия в „Да, България“ с призив за незабавно предоставяне на военна помощ за Украйна

Мануела Малеева

Мануела Малеева

Клуб „Девети декември“, който  е част от „Да, България“ на Христо Иванов публикува Призив до премиера Петков, министрите, депутатите и коалицията ДБ за незабавно предоставяне на военна помощ на Украйна. Част от фракцията са известни имена като Мануела Малеева и Велизар Шаламанов.
Ето и пълния текст на Призава:

ПРИЗИВ
ОТ КЛУБ “ДЕВЕТИ ДЕКЕМВРИ”
ЗА НЕЗАБАВНО СВИКВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА
Уважаеми господин Петков,
Уважаеми господа министри,
Уважаеми Председател на НС,
Уважаеми народни представители,
Коалиция "Демократична България" и представляващата я парламентарна група заявиха недвусмислено позицията си в подкрепа на военната помощ за Украйна и положиха всички усилия да бъде взето такова решение. В този критичен за националните интереси на България момент, е нужен и Вашият авторитет, и решителността на цялото правителство!

Днес е Разпети петък - денят, в който всички християни съпреживяваме Христовите страдания, неговото поругаване, болка и кръстната му смърт. Нещо повече - днес ние съпреживяваме страданието, мъката и безсилието на един близък християнски народ, срещу когото се извършва невъобразима агресия и терор.
Войната в Украйна вече е не просто битка за територии, а се превърна в символ на разделението между правдата и неправдата. И тук има една единствена червена линия, която не бива да бъде прекрачвана - на цивилизационния избор на хуманността и морала. 

Господин премиер, господа министри и народни представители, сега е моментът да проявите държавническа мъдрост и далновидност, като заемете страната на истината и заявите своята категорична подкрепа за предоставяне на оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна! 
Военната помощ за Украйна, заедно с превъоръжаването на армията ни и разширяване на многонационалните усилия за отбрана на Източна Европа, не могат да бъдат “замитани” под килима в името на нещо друго - това е същностен въпрос от най-висок национален интерес и трябва да бъде решен в Парламента от управленската коалиция без отлагане.

Великденската ваканция на Народното събрание, заедно със знаковата дата след това за Москва – 9-ти май и готвената операция в Източна Украйна, рискът от обкръжаване и разгром на украинската групировка там със стоварване на цялата мощ на руската военна машина, заплахата от огромни разрушения и най-вече - от множество цивилни жертви, ще е истинска трагедия, много по-голяма от всичко, което видяхме досега. Евентуален успех на Кремъл ще провокира развитие на военната агресия към Одеса и цялостно блокиране на морското крайбрежие на Украйна, влошаване на ситуацията в Черно море за много дълъг период. Потапянето на крайцера „Москва“ намалява риска от руски десант в Одеса, но не изключва опит за сухопътна операция с въвличане и на руските сили от Приднестровието, което ще ескалира още повече кризата.
Всичко това налага незабавни и неотложни действия. 

Българският военно-промишлен комплекс е водещ производител на боеприпаси за гаубици, РПГ и зенитни ракетни комплекси Стрела, жизнено необходими за отбранителната операция в Донбас и евентуално контранастъпление на юг.
България е в състояние да предостави незабавна и безценна помощ на украинските защитници, като едновременно с това се освободи от безвъзвратно остарялото си съветско въоръжение и бойна техника. Подобни решителни действия от страна на българското правителство биха открили път за отлаганото в продължение на десетилетия превъоръжаване на българската армия и биха довели до значително повишаване на боеспособността й, чрез модернизация и пълна интеграция в НАТО.
Отсъствието на български оръжия поставя страната ни в уязвима позиция за продължаващо манипулация от страна на Кремъл (както се случи и с евакуацията на моряците от Мариупол), както и негласна изолация в НАТО и ЕС, хладни отношения с Украйна, което поставя в опасност дългосрочния интерес на България.
Господин премиер, нека спрем политиката на страх и снишаване и да заемем достойно място сред държавите, които са нашият пример за демократично управление. България не е “малка държава”, а държава с вековна история и смели хора, които са дали живота си заради идеала за свободен и справедлив живот. Този идеал е все още жив и се подкрепя, според статистическо проучване, от две трети от българите, които потвърждават принадлежността ни към ценностите на ЕС и НАТО.
Няма аргументи и оправдания и за смъртта на етническите българи в Украйна, които в момента се сражават срещу руските агресори и загиват в защита на Украйна. Дълг на българското Правителство и Парламент е да защити и подкрепи хората с български произход, които днес застават в бой и за нашата свобода.
Вярваме, че вотът на българите през трите кръга поредни парламентарни избора през 2021 г. , вот за почтеност, истинска демокрация и вярна цивилизационна посока, е правилно разтълкуван от управленската коалиция. 

Призоваваме Ви да бъде да свикано незабавно извънредно заседание на Парламента, да заявите категорично своята воля и да направите безусловен избор, от който България няма да се срамува в момент, предопределящ начина, по който ще изглежда светът утре!

Калоян Янков
Мануела Малеева
Иван Матов
Велизар Шаламанов
Клуб “9XII”