Граждани протестират пред Столична община, искат оставката на Терзиев – разрешил на Митрофанова да чества Деня на червената армия

Софиянци се събраха днес на импровизиран протест прeд Столичния общински съвет. Акцията е организирана от „Боец“ и групата „Освобождение“. Причината за гражданския гняв е разрешението, което кметството, управлявано от Васил Терзиев, е дало разрешение на Руското посолство и Елеонора Митрофанова да честват официално днес на „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“ „Деня на съветската армия“, празнуван през последните години години като „Ден за защита на Отечеството“. 

Това е решение е абсолютно скандално, след като исторически е ясно, че точно тази кървава армия окупира през септември 1944 година незаконно България и потопи страната ни в кръв и терор. Още по-скандално, че тази същата руска армия днес е обявила България за свой враг и от години избива невинни украинци, включително и етнически българи, които живеят в Украйна, заяви пред Faktor.bg Валентин Симеонов, от „Освобождение“. Според него служители от общината се опитали да прехвърлят вината на Външно министерство и да се оправдаят с чиновническа грешка, но гафът на кмета Терзиев е явен и трябва да му се иска оставката, настояват протестиращите.

Те настояват „Вън Русия от България“, „Вън Митрофанова и руските агенти от България“, „Русия е империя на злото“.

Тази сутрин е предвидено и заседание на Столичния общински съвет, а кметът Терзиев се очаква да обяви, какво е свършил за своите първи 100 дни.

sos_protest1.jpg