Христо Грозев: Не виждаме български политически партии или лица в паричните потоци от Кремъл

Знаем няколко имена на журналисти и медии, на които Кремъл плаща за пропаганда у нас

Христо Грозев

Христо Грозев


Не виждаме политически партии или лица в паричните потоци от Кремъл. Виждаме само определени неполитически движения, като“Военен съюз Левски”, например, твърди разследващият журналист Христо Грозев пред Нова телевизия

“Знаем няколко имена на журналисти и медии, на които Кремъл плаща за пропаганда у нас. Видяхме техни текстове, или препокриващо съдържание,  и в по-големи медии, затова решихме да не ги публикуваме на този етап, за да видим дали и по-големите медии нямат такъв канал на финансиране”, каза още журналистът.

Той обясни и как се случва връзката между Кремъл и българските медии или лица, които извършват подобни услуги. 

“Някои медии се обръщат с официална молба през руски канали да бъдат финансирани. Такива молби обикновено не се отказват. След време с тях се свързват куратори, които започват да им предлагат текстове срещу определени суми пари, които се плащат в кеш. Услугата е евтина - тя варира в зависимост от размера на медиите. От 100 до 500 евро”, поясни Грозев.

Той коментира и слуховете за здравословното състояние на руския президент Владимир Путин. 

“Преди няколко месеца говорихме с един руски олигарх, който е бил близък с Путин. Тогава той заяви, че Путин е тежко болен”, каза Грозев и спомена за още един по-скорошен случай.    

“Вчера излезе допълнително потвърждение, че това е повече от слух, от режисьора Оливър Стоун. Той е известен с това, че направи дълго интервю с Путин и го следваше из Русия в продължение на няколко месеца. В свое интервю Стой се изпусна в опит да обясни защо Путин е тръгнал в тази война, като каза, че той се бори с онкологично заболяване”. 

Според журналиста санкциите, наложени на руските олигарски заради войната в Украйна, са възможни да станат и повод за преврат.

“Зад кулисите всички руски олигарси са в шок. Техния път към този комфортен живот е завинаги затворен. Остава въпроса дали същите тези олигарси, които създадоха Путин през 2000 г., или техните синове и наследници, ще се осмелят да го махнат, тъй като системата на терор и репресии, която той създаде е страшна и знаем със сигурност, че тези олигарси се страхуват за живота си”, коментира Грозев и допълни, че “ако гледаме аналитично, преврат отвътре би трябвало да се случи. Ако силовиците решат, че Путин им е неудобен, то лесния начин, по който те винаги са боравили е нещастен случай”.

Грозев заяви, че вече имат и достатъчно данни за военните престъпления в Буча. Събрани са доказателства за близо 960 инцидента свързани с многобройни граждански жертви, като около 500 от тях могат да бъдат тълкувани като военни престъпления. 

“Само вчера ние и наши колеги успяхме да идентифицираме хора,  свързани с убийството на 12 невъоръжени мъже в Буча. Те се виждат на запис пуснат от “Ню Йорк таймс”, каза разследващият журналист и поясни, че има още 18 страни, освен Международният криминален съд, които са открили свои собствени процедури за престъпленията в Украйна.