И ТАСС се включи в хибридката на "Ел Периодико" срещу българския премиер, Борисов: Атаката идва от Изток

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Испанското издание "Ел Периодико", за което има сведения, че е свързвано с руските тайни служби и подривната им дейност в Каталуния се оказа острие в атаката срещу българския премиер Бойко Борисов. Днес “Ел Периодико”   публикува статия, с която претопли стари разкрития на евродепутатката Елена Йончева, които до този момент не са потвърдени и доказани.
Според " Ел Периодико" полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали българският  премиер е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона.   Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно."

Всъщност пикантната история изтече още преди пет години в записите „Яневагейт”, в разговор между съдийките Владислава Янева и  Румяна Ченалова. Оказва се, че миналата година през май е подаден сигнал в каталунската полиция от българската организация, наречена Гражданско движение "Обединена България" (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida). В действителност става дума за Гражданско сдружение БОЕЦ, което се свързва с банкера беглец Цветан Василев.

„В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“, коментира Борисов, декларирайки, още преди година, че ако намерят негов имот в Испания – да го вземат.
Днес премиерът беше още по-категоричен в оценките си за публикацията: "Преди година същите неща (за къщата и манекенката) ги говореха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!" 

В скандала бе замесен и бизнесменът Иван Саздов, който изпратил 1.7 млн. евро по сметка на фирма представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. 

Любопитен факт е, че  испанската медийна афера се оказа удобна хибридка, която днес веднага бе мултиплициран от руската информационна агенция ТАСС, която съобщава, че в Испания разследват връзка на българския премиер с пране на пари. За руските спецслужби такава атака срещу българското правителство е добре дошла, след като страната ни изгони през последните месеци трима руски шпиони, представящи се за дипломати, а други трима руски граждани се издирват от Интерпол за опит за убийство на български граждани.
Интересно е да се проследи и политиката на “Ел Периодико”, което е най-авторитетното каталунско издание, което откровено подържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания. Точно тази политика се подкрепя активно от руските тайни служби. През 2017 г. се разбра, че испанските следствени органи разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизация на Испания и на целия Европейски съюз.

Тогава просепаратистките лидери на Каталуния проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област.
Испанският всекидневник “Ел Мундо“ съобщи тогава, че руските шпиони със съдействието на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Не се изключваше и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии.
Собственикът на “Ел Периодико” Франсиско Хавиер Мол де Мигел също е много интересен. 

Той е държи Prensa Iberica (EPI), която от е втората най-голяма група вестници в Испания, а в Каталуния изданията му са най-влиятелни. изданията му нямат конкуренция. Твърди се, че е безмилостен в печеленето на пари от всякакви източници, че е свързан с някаква "арабска столица". Много съмнения витаят и около произхода на парите му, а и как само на 28 години забогатява неимоверно.
Баща му пък е военен от Майорка, който е бил известен с шпионаж и саботаж в полза на фашистите. Семейството на съпругата му - Сарасола, също не е кое да е. Свързват го дори с колумбийския наркокартел „Меделин " и  трафик на оръжие... Появява се и в мащабното международно журналистическо разследване "Панама пейпърс". Аранзазу Сарасола е съдружник на Хавиер Мол в EPI.