Иглика Иванова и Калин Манолов: Пропагандаторите са невидими властелини, които контролират съдбите на милиони

Иглика Иванова

Иглика Иванова

В днешното издание на "Видимо и невидимо:Контрапропаганда" Калин Манолов и Иглика Иванова накратко представят лекцията си "Пропагандата в информационното общество-начин на (зло)употреба", която ще изнесат в  Аулата на Нов български университет на 1 декември 2022 Г.  в 13 ч. Според лекторите от изобретяването на персоналните компютри и социалните мрежи живеем в информационно общество, много податливо на манипулативни внушения. Мнипулативните внушения водят до грешни възприятия, грешните възприятия водят до грешни решения. Грешните решения често предизвикват политическа криза. обикновено предшествана от информационна криза.

За да разберем добрата и да се противопоставим на лошата пропаганда, е нужно логическо мислене. Човек трябва да притежава логическа култура, иначе е лесно податлив на внушения, демагогия и манипулации. Той лесно може да бъде заблуден и да повярва, че някаква не-истина е истина. Особено ако желае това или живее в среда без алтернативни източници на информация. 

Манолов и Иванова дават пример с руската пропаганда, насочена срещу Украйна, и противодействието ѝ от украинска страна. Според тях освен логическа култура, съвременният човек в информационното общество трябва да притежава и медийна грамотност, защото в съвременния свят пропагандата се разпространява предимно чрез медии. Наличието на тези умения ни прави освен активни потребители на медийно съдържание, и активни граждани. Активните граждани са тези, които изискват отчетност от институциите и държат властта под контрол. 
За да разберете повече за същността на пропагандата и нейната употреба в обществото, гледайте запис на предаването в следното видео: