Има ли български политици като Лиз Тръс, ако искат властта да кажат: Ще работим за поражението на путинова Русия

Лиз Тръс

Лиз Тръс

Димитър Иванов

И Британската империя и представяната повече от век като руска губерния България преживяват политическа криза. Империята си търси нов достоен министър председател, а в губернията  мераклиите  пресмятат, че са им необходими 121 депутати, за да има кабинет. Съставът не бил важен? Но дайте поне три свестни послания, вместо премиерът в оставка Кирил Петков да ни зомбира като Кашпировски, че ако следваме примера на покойния Кристиян Таков – промяната ще дойде?! Звучи като в пиеса на абсурда, но поне такива ги е приказвал вчера  Петков при откриването на изложбата „Моралът е доброто“, на която са показани авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков.

Контрапункт

на това спорно и на моменти отчайващо поведение е шефът на  британското външно министерство Лиз (Елизабет) Тръс. Преди дни в  авторска статия в The Telegraph тя посочи ясно и директно, че ако бъде избрана за министър-председател ще осигури поражението на Русия във войната срещу Украйна.

 „Ще се боря на изборите като консерватор и ще ръководя страната като консерватор. В позицията на министър-председател аз ще се заема с въпроса: дали да гарантирам поражението на Владимир Путин в Украйна, или да стимулирам икономиката“, пише Тръс, а стилът й толкова напомня за духа на Тачър и Мейн.

Лиз Тръс вече обяви, че ще се включи  в надпреварата да спечели поста  на лидер на Консервативната партия. Това ще и осигури възможността да се бори и за премиерското място на страната.

От самото начало на мръсната руска война Тръс  активно

подкрепя съпротивата на Украйна

срещу кремълския нацизъм.
В края на юни консерваторката призова западните страни да удвоят усилията си в помощ на Киев, за да може президентът Володимир Зеленски да преговаря със страната-агресор от позицията на силата.
 Тръс предупреди на няколко пъти до сега западните партньори, че наивните им опити за умилостивяване на руския диктатор са опасни.

У нас на този етап политици с такава ярка и ясна позиция няма. Бабуват при кого ще отиде третия мандат и много, ама много се пазят да не настъпят руската ушанка, да не пуснат наше оръжие за Украйна, да не цапат повече дипломацията с Митрофанова, да смучем руски газ и петрол, за да ни е сито шкембето, а душата да се къпе с клишета за евроатлантизъм.