Ирена Тодорова: "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън" са свръхпопулистки, антисистемни партии

Преувеличено е да наричаме Слави Трифонов лидер на протестните партии, смята преподавателят по политически науки в НБУ

Ирена Тодорова

Ирена Тодорова

„Слави Трифонов с вчерашното си появяване изглежда да не е готов да се превърне в системен политически фактор, в системен политически играч, докато Борисов успява да балансира ролята си хем на човек от властта, хем на човек от народа“, заяви пред БНР главен асистент Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ в Нов български университет.

„Слави Трифонов не е готов за ролята си на системен играч. Поради тази причина отказва да направи опит за формиране на правителство. Те добре са калкулирали, че независимо от негативите, които ще понесат в момента, с този отказ, те са по-малки, отколкото ако влязат в някаква управленска формула“, коментира тя.

Относно комуникацията през социалните мрежи и на премиера в оставка Бойко Борисов, и на Слави Трифонов като лидер на ИТН, Ирена Тодорова отбеляза:

„Вероятно се смята, че през Фейсбук си по-близко до народа. Фейсбук изглежда като народната платформа, която е достъпна да всички – дори тези, които вече нямат телевизори в домовете си или пък младите хора, които отказват да гледат политически новини и публицистични предавания.“

„Не съм съгласна с етикета, който се залепи на ИТН и на ИМВ като протестни партии. Те са свръхпопулистки партии, антисистемни партии. Хората, които съставляваха летните протести, са много разнообразни. Вероятно техният вот е попаднал и във вота за Слави Трифонов и Мая Манолова, но от тази ситуация, от днешна перспектива да наречем Слави Трифонов лидер на протестните партии ми се струва преувеличено“, каза още Тодорова.

„Нови парламентарни избори до голяма степен ще повторят сегашната формула с малки променливи“, прогнозира тя.