ИТН настояват: Да се напише в закона, че COVID-ваксинацията е доброволна

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов

"Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и има изцяло доброволен характер" - този текст да бъде изрично вписан в Закона за здравето, настояват от парламентарната група на „Има такъв народ“, обясни председателят ѝ Тошко Йорданов, цитиран от БГНЕС.

Законодателната инициатива вече е подготвена и внесена в деловодството на Народното събрание.

„Така, както е направен законът след поправките преди повече от година, здравният министър, в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население със задължителна ваксинация на каквото прецени. Ние предлагаме в закона да се вкара текст, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер, за да не може някой здравен министър да се паникьоса или да бъде натиснат да задължи цялото население със задължителна ваксинация“, мотивира предложението Йорданов.

Според него в последната заповед на здравното министерство, с което се затягат противоепидемичните мерки на територията на страната, се отваря вратичка работодателите да натискат служителите да си поставят COVID-ваксина, заплашвайки ги с уволнение.

„Той твърди, че го няма това в заповедта, но тя отваря такава вратичка“, твърди Тошко Йорданов и допълни:

„Не става дума за антиваксърство, става дума за конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото практически тя е все още в трета фаза на изпитание“.