Издъхнал е Рамадан Коруджу – най-старият политически затворник и борец срещу комунизма (видео)

Рамадан Коруджу

Рамадан Коруджу

От този свят на 92-годишна възраст днес си е отишъл още един страдалец, отдал живота си на битката с комунизма и тоталитаризма – Рамадан Коруджу. За кончината му съобщи синът му Ибрахим Коруджу, който също е политически затворник.

 Бай Рамадан, както е известен сред приятелите си попада в Старозагорския затвор още през 1970 година, когато комунистическият режим на Тодор Живков насилствено започва преименуването на помаците в Благоевградско. Той е един от активистите на така наречената Корнишка република, която се обявява против комунистическите репресии и настоява да се спазват политическите и религиозните свободи в страната. В Старозагорския затвор съдбата го свързва с отец Благой Топузлиев, Петър Бояджиев, Алфред Фосколо, Владимир  Макаров и др.

През 1984, когато започва Възродителният процес и насилствената смяна на имената на етническите турци Рамадан отново попада под ударите на ДС, въдворен е без съд и присъда в лагера Белене. По-късно през май 1989 г. е насилствено екстрадиран от България през Белград, като опасен вражески елемент.

„Мюсюлманите в България, могат само да се гордеят с подобни техни синове. Никога Доган не можа да излъже верният нюх на читавия и почтен Рамадан“, казва за него Петър Бояджиев.

Почивай в мир, Всевишния да успокои душата ти!

Гледайте един от последните видео разговори на режисьора Евгений Михайлов с бай Рамадан: