Какви материали е изпращало военното разузнаване на Тодор Живков

снимка: архив на МВР

снимка: архив на МВР

Заради дублиране на информацията, изпращана от МВР-ДС и от Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ, военното разузнаване) на Българската народна армия на Тодор Живков, от военното разузнаване са поискали в кабинета на генералния секретар на БКП да има служебно лице, което да следи информационния поток от двете ведомства и да спира материали, които се дублират. Това става ясно от документ, запазени в архива на РУ-ГЩ, които desebg.com публикува.

Те представляват секретни Съображения относно: Дублирането на информацията, предоставяна на партийното, държавното и военното ръководство и секретна справка за изпратените до ЦК на БКП информационни материали от РУ-ГЩ. Документите са от 1987 г. и разкриват не само проблемът за дублирането на информацията между МВР-ДС и РУ-ГЩ на БНА, но и какви точно материали са изпращани на партийното ръководство.

От документите става ясно, че информацията на военното разузнаване е твърде скромна. До първия партиен и държавен ръководител подчиненото на съветското ГРУ разузнаване е изпращало само два вида информация: такава, която се е отнасяла до ново въоръжение в НАТО и отделни информационни материали. Техният обем годишно също е скромен. За новости във въоръжението на НАТО за 1986 г., например Живков е получил 6 материали, а общите информационни сводки за същата година са 25. В документите са посочени и какви информации са изпращани от военното разузнаване на Политбюро на ЦК на БКП и до ресорния отдел в Централния комитет на партията.

razuznavane1.jpg

razuznavane2.jpg

razuznavane3.jpg

razuznavane4.jpg