Кирил Петков: България може да бъде нормална европейска държава, а не периферия на Русия, Митрофанова ме плашеше с Путин

Лидерите на ПП

Лидерите на ПП

Акад. Николай Денков: Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски

Асен Василев: Кой модел искате за България - европейския или латиноамериканския

„Няма да предадем нито принципите, нито избирателите си – ще се борим за реформи!“, „Искаме европейска България и ще довършим започнатото!“ – това само част от заявките, които ръководството на ПП „Продължаваме Промяната“ направи пред над 600 делегати на партията от цялата страна по време на второто Общо събрание днес, 30 март. 
Събитието беше открито от премиера акад. Николай Денков. 

„Когато избирахме датите - 30 и 31 март, смятахме, че ротацията вече ще се е реализирала и в една по-спокойна вътрешнополитическа обстановка ще можем да изберем кандидатите за евроизборите и да разгледаме нашите вътрешнопартийни проблеми и въпроси. Вместо това се оказа, че по същество днес откриваме нашата предизборна кампания за националните избори“. 

А как се стигна дотук? 

„Преговорите бяха прекъснати много преди това да стане ясно в медиите. След първия ден, в който постигнахме напредък в преговорите – обсъждайки как да придвижим България напред, на втория ден преговорният екип от другата страна дойде със следното съобщение: „Забравете какво сме говорили вчера. Започваме наново“. Още тогава беше ясно, че част от другата страна на масата вече отбиваше номера и само Мария Габриел искаше да има истински преговори. Оттам идваше и цялата припряност да се върне мандатът по-рано“, каза акад. Денков като категорично подчерта: „Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски. И това трябва да бъде ясно“. 
  
А фактите, които трябва да бъдат ясни на некоалиционните партньори представи съпредседателят на ПП Кирил Петков. 
„Докато вие си мислехте, че ни надигравате тактически, се случи една голяма стратегическа промяна, от която няма връщане назад – промяната в съзнанието на хората. Българите си промениха очакванията и мисленето. Само допреди две години и половина България беше малка и бедна страна в главите на хората, а сега България е голяма и богата страна, ако няма корупция и кражби. България беше много крадена, а не бедна“ – с тези думи се обърна Петков към останалите политически партии и допълни: „Няма да предадем нашите избиратели. Не се огъваме. Не ни е страх. Ще преговаряме, но нищо няма да бъде на цената на нашите принципи“. 
А кои са принципите, за които се бори „Продължаваме Промяната“ – „България може да бъде една нормална европейска държава, а не периферия на Русия“ – заяви Петков. – „Ограничихме руската хватка. За две години и половина България вече не внася руски газ и не зависи от Путин дали ще е топло през зимата или не. Не сме зависими от руския петрол. Изгонихме 70 агенти на ГРУ от България. Няма да забравя как Митрофанова ми каза: „Ако не си промениш решението за тези 70 човека, ще се обадя на Путин“. И всичко това се случва на фона на реалността, а тя е: „България си смени облика пред света, когато подкрепи Украйна. 1/3 от нуждите на Украйна бяха покрити от България в началото на войната.“ 

Петков направи ретроспекция на развитието на Промяната – партията стартира със 70 души екип, с добро образование и нулев политически опит, но с една мечта – нормална европейска държава. 
„Заварихме една дълбоко завладяна държава в различни аспекти. На хората толкова много им тежеше, че години наред нищо не се променя – нестабилност, стагнация. Имаше жажда за промяна и хората ни повярваха. Спечелихме изборите, но това не беше достатъчно – координацията между служби, регулатори, съдебна власт и някои медии правят така, че демокрацията да бъде нищожна. И ние точно за това се борим – демокрацията да направи така, че тези структури да работят отново за хората. България е богата държава и винаги е имала потенциал, но трябват реформи“, категоричен беше съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и даде заявка, че когато ПП-ДБ стане първа политическа сила на следващите парламентарни избори, ще довърши започнатото.
 
Каква България искаме е въпросът, който постави другият съпредседател на ПП и министър на финансите Асен Василев. –„По кой модел искаме да се развива България  - европейски, при който доходите растат, неравенствата намаляват, без да се вдигат данъците и без пречки. Или латиноамерикански. Това е истинския избор, който стои пред нас като българи. Моделът на България е всички да могат да участват и да берат плодовете на своя труд, а не парите да отиват в малко на брой „назначени предприемачи“. Ако искате европейския модел, ние трябва да водим тази политика.“
Василев подчерта, че въпреки усилията да се покаже, че през последните 3 години нещата в държавата не вървят добре, фактите доказват точно обратното: „По отношение на БВП - за 3 години сме наваксали толкова, колкото за 12-те години управление на ГЕРБ. 
Средната пенсия нараства до 883 лв. през 2024 г., в сравнение с 382 лв. през 2020 и 288 през 2009 г.; средна работа заплата през 2009 е 620 лв., до 2020 нараства до 1390 лв., а за още три години става 2120 лв.“

През последните две години и половина ПП провежда „човешка политика“ – „Това не са подаяния. Това позволява на българите да живеят нормално и да не трябва да избират между хляба и лекарството. Ако искаме да сме европейци, трябва да се грижим за нашите родители и този ръст на икономиката ни позволява да го направим“, каза Василев. 
Част от специалните гости на събитието бяха и председателите на коалиционните партньори на партиите от „Демократична България“ – Христо Иванов и Атанас Атанасов. 
„Представители сме на общността на българския народа, която иска европейския и атлантическия път на развитие. Искам да благодаря на нашите коалиционни партньори. През целия този период от време създадохме общ отбор, който трябва да продължи. Сега предстои новото изпитание, пред което ни изправиха довчерашните ни „партньори“, каза Атанасов. Той призова президента изборите да се проведат 2 в 1 заедно с изборите за европейския парламент.
„Излизайки на историческата сцена, избрахте да сложите в своето има „промяната“. Мисля, че знаете, каква огромна цена има тази заявка, за да се случи промяната на България. Звучи добре. Всеки казва: „И аз искам да съм промяната“. Но не се обърквайте. Това, което виждам в лицата на хората в залата, е, че тази умора е пролетна умора и тя няма да ни спре. Защото промяната няма алтернатива. България е второто име на надеждата за всеки един от нас. България е по-голяма от всички нас. Затова ще продължим да правим промените“, каза Иванов.