Комисията по отбрана на НС ще обсъжда на второ четене военната помощ за Украйна


Комисията по отбрана ще обсъжда на второ четене предложението за военна помощ за Украйна.

148 депутати подкрепиха военната помощ на първо четене в пленарната зала. 46 бяха против. След закрито заседание, предавано през социалните мрежи и открит за публиката дебат. Решението е в съответствие с консервативния подход на отбранителния министър за съставяне на поверителния списък.

Правителството предлага България да обучава до 60 бойни санитари у нас. И ще изпрати в европейската мисия за Украйна 55 военни на различни длъжности.

Второто четене в комисията обаче ще е с уточнението на служебния премиер Гълъб Донев, че оръжието и боеприпасите ще са за обучение на украинските военни в рамките на мисията на ЕС, която не се провежда на територията на Украйна.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев каза, че военната  помощ ще помогне за защитата от дронове на украинските градове.

Ще се иска военната помощ да не е еднократен акт, МС да започне подмяна на боеприпаси и въоръжение, което е с изтичаща годност. А в бъдеще вероятно ще има военна помощ за Украйна срещу замяна на българско въоръжение с доставено от съюзниците.