Костадин Ангелов: Решението за закупуване на "Спутник V" е незаконно и по нашия, и по законите на ЕС

Костадин Ангелов

Костадин Ангелов

"Имаме един Изборен кодекс, който е заченат в грях. След приемането му имаме повече въпроси, отколкото отговори“, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Проф. Ангелов смята, че новите поправки в Изборното законодателство, които бяха обнародвани днес с извънреден брой на „Държавен вестник“, крият много опасности и рискове.

"Един от много въпроси, които остават отворени е, как машините, с които ще се гласува, ще бъдат разнасяни в болниците и по домовете от мобилните секции", каза Анеглов и попита:

"В колко европейски страни имаме само машинно гласуване. По какво се равняваме? Къде в Европа е така? В колко демократични системи се гласува само машинно?".

Според него много от нещата в момента се правят на парче, а някои дори са грубо нарушение на закона.

"Такъв е случаят с приемането в здравната комисия на руската ваксина "Спутник V". Гласуваното решение е незаконно, то нарушава българското законодателство и европейските регламенти. Каквото и решение да се вземе, ваксината ще стои на митницата, ако не бъде променен закона. Дори и да се премахнат всички законови пречки за вноса на руската ваксина, преди тя да бъде разрешена българските здравни власти трябва да оценят нейната ефективност и да посетят заводите в Русия, за да направят оценка, а това е невъзможно", според проф. Ангелов.

Той заяви, че ще махнем предпазните маски, когато постигнем 65% имунизирани лица.

"В момента ваксинираните са около 800 хиляди лица, а гоним 3 милиона", каза Ангелов.

"Много съм доволен от темпа на ваксинация. 100 000 ваксини успяхме да направим в европейската седмица на имунизацията. Вървим с добро темпо, в понеделник се очаква да пристигнат 270 000 дози от ваксините на "Пфайзер", които са най-предпочитани. На 10 май ще отворим електронния регистър. Там е предвидено ваксинациите да са с фиксиран час, през 10 минути в услуга на заети хора с ограничено време", обясни министърът.