Стефан Янев отвори вратата за излизането ни от НАТО

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Внушавайки убедено, че има български интерес, различен от Европейския и атлантическия, той (Стефан Янев) практически отвори вратата за излизането ни от НАТО и ЕС. Симптоматично е самочувствието с което Янев влиза в конфликт с Кирил Петков и дори с позицията на Никола Минчев. И тук идва логичният въпрос - каква дългосрочна цел преследва Янев? Вероятността той да е готвен за следващ премиер и шеф на партията на Радев е видим сценарий. Янев и Радев са близки като идеи и действия от първия мандат на президента.

Кръгът на Радев следи развитието на войната в Украйна и отмерва поведението на Путин. С този развой е свързана и политическата стратегия на Дондуков 2. Радев избърза и оповести Русия за победител и започна "изграждането на мира" с Путин, с което отчасти се издаде. Съдейки по думите на Янев евентуалният им проект ще стъпи на левите нагласи, които традиционно са проруски в България и симпатиите към Путин, умело облечени в хибриден български нацинализъм.

Това съвпада с бързите цели на Кремъл да дестабилизира ЕС чрез тезата за връщане на Европа към националните държави без общ съюз. Победата на Путин в Украйна и особено преговорите за нови баланси и влияния трябва да са придружени с пробив в единството и лоялността между членовете на ЕС и НАТО. За тази цел Путин отдавна е интервенирал във всяка една европейска държава и с особена сила у нас. Кръгът на Радев е неговата власт в България. Трябва внимателно да наблюдаваме как прокремълските сили в Европа ще се възползват от ядрения шантаж на Путн!

У нас ако Кремъл се провали и Путин загуби войната, нищо не пречи Радев да се облече пак като атлантик и да свика " Три морета" а Янев да застане, като негов фон. Тези хора умеят да чакат и планират ходовете си дългосрочно. Готови са с вариант ПП 2 /политически проект - победа Путин/, но винаги могат да използват още малко вариант ПП 1 /продължаваме промяната/.