Любомир Стефанов: На местния вот партийните етикети от централите в София изчезват

Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

"Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар. Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил. Това са единствените избори, където всички са печеливши", каза в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ. Той няма съмнения, че коалицията ще оцелее след местния вот.

"Кампанията на местните избори има наистина голямо значение, тя е специфична за съответната местна общност. Всякакви партийни етикети от централите на партиите в София и други места изчезват", изтъкна Стефанов.

"Ако се подведем по някакъв генерален наратив, нещата няма да изглеждат никак добре. На местните хора трябва да се говори по местен начин", категоричен е политологът.

Стефанов предупреди, че сметките на партиите могат да излязат криви, ако се правят без избирателите, които имат финалната дума.

"Няма как да си направим сметката двама кандидати (Терзиев и Хекимян в София - бел. ред.) да си направят псевдокампания, за да спечели единият, така щото да се получи националната схема. Може да има такива мотиви в публичния разказ. Подобни приказки ги отдавам по-скоро като на отношение към електората като към стадо овце."

"Ще бъде зрелищно, нестандартно и няма да прилича на класическа партийна кампания. Може би това е скритата цел. Зависи какъв стил кампания ще изберат. Двете основни кандидатури – на ПП-ДБ и на ГЕРБ, не предполагат остър партиен сблъсък с повишена температура", смята политологът.

"Няма как да не се направи ревизия на сегашното управление на столицата", посочи Стефанов във връзка с версията, че с кандидат като Хекимян ГЕРБ ще поднесе победата на ПП-ДБ с уговорката да не се рови в досегашното управление.

"Няма как да подминем тези неща. Тези теми просто не ги виждам как изчезват."

"В момента е абсолютно спекулиране. Правим кампанията на някоя партия. Избирателната активност ще определи дали ще има втори тур и кой ще отиде. Възможно е да бъдем изненадани. Ако се окаже, че г-н Терзиев не стигне втори тур, какво правим", коментира политологът, запитан за евентуален балотаж между кандидатите на Промяната и на ГЕРБ.