Методи Андреев: ВАС се опитва да елиминира темата за досиетата, ще им противодействаме със законодателна инициатива

Методи Андреев

Методи Андреев

Кайно възмутително е публикуваното вчера Решение на ВАС, отнасящо се до работата на Комисията по досиетата. Това е опит да се омаловажи и да се ликвидира въобще темата за досиетата и агентите от времето на комунизма. Това обяви пред Faktor.bg първият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. Според него големият проблем опира до тези магистрати, които са взели скандалното решение.

Добре е да се проверят биографиите на тези съдии, какво са завършили, съжителстват ли с лица, свързани с ДС и военното разузнаване. Така ще прецени, дали Решението е взето в тежък конфликт на интереси. Предишният шеф на ВАС Георги Колев беше възпитаник на Школата в Симеоново, профил ДС. За новото ръководство на този съд има тежки съмнения, че е избрано от лобито на Делян Пеевски. Това са хора свързани със задкулисието, а то е продукт на ДС. Така те реализират този таен план за омаловажаване действието на Закона за досиетата. От „Групата за натиск“ вече сме направил първи стъпки за противодействие.  Мартин Димитров, който е депутат от „Демократична България“ вече е провел разговор с представители на Комисията по досиетата и е поискал да подготвят текст  в закона, който да елиминира действието на това решение на ВАС. Мартин Димитров се ангажира от името на ДБ и „Групата за натиск“ да внесе този текст в коалиционния съвет, за да може в спешен порядък това предложение да стане част от закона и да се  елиминира мерзкото решение на ВАС, коментира Андреев. Според него наложително е бъдещият министър на правосъдието да направи спешна проверка на съдиите, които са взели това решение – дали са в конфликт на интереси, имат ли връзки с ДС, къде са завършили право, предлага Методи Андреев.

 Припомняме, че вчера ВАС огласи решение по тълкувателно дело 9/2019 г. от Общото събрание на ВАС, което заседава на 28 май 2021 г. Целта беше Темида да уеднакви противоречивата си съдебна практика по създаден от самия съд казус през последните 4 години.

Според ВАС „Комисията няма компетентност да се произнася с второ и последващи решения относно едно и също лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава“.

Пак според Общото събрание на ВАС „с публикуване на първото решение, с което се обявява принадлежност, обществеността е информирана и е постигната целта на закона“.