"Njet, spasibo" – категоричният италиански отговор на руската помощ за борба с вируса

База на италианските ВВС, способна да прилага ядрено оръжие ли е целта на руските „вирусологии”?

Антон Тодоров

Антон Тодоров

Огромната кремълска манипулация - руска помощ за Италия е обект на поредно разследване на rep.repubblica.it, цитирано от политолога Антон Тодоров. Освен поредното вбиване на клин между съюзниците от ЕС и НАТО,  се оказва, че "вирусологиите" на Кремъл се интересуват повече от италианска военна база. Ето разкритията на изданието:

"Njet, spasibo". Така италианското правителство смята да отговори на предложението да се продължи военната мисия на Москва в Италия за борба с вируса.
Обяснението е елементарно: въпреки заявленията на Кремъл, нито един от италианските региони не се обърна към руските военни с молба за помощ. Заявленията на Кремъл бяха опровергани от региона
Фриули-Венеция-Джулия, а Пиемонт вече реши проблемите си самостоятелно. Властите в регион Пуглия също отричат: "Не сме се обръщали за помощ към руските военни и нямаме нужда от това, - обясняват от офиса на управителя на региона Микеле Емилиано. Обръщали сме се единствено към храма Николай Чудотворец, които щедро ни подариха маски и защитни костюми".

"Нашите специалисти ще останат в Италия до постигането на конкретно съвместно решение между руската и италианската страна", заяви на 26 март руският посланик в Рим Сергей Разов.

Московската пропаганда

наводни световната информационна мрежа с разкази, преведени даже на арабски език, за работата на руските спасители и за въодушевлението на населението: "Руснаците изиграха основополагаща роля в изчистването на най-мрачния и смъртоносен фронт във войната с Covid", пише руският пропагандистки сайт "Спутник".
Даже не се опитват да скрият лайтмотива: "Ние сме тези, които помогнаха на Италия. В същото време ЕС и НАТО не си мръднаха пръста". В това антиевропейско и антиатлантическо послание се съдържа риск от влияние върху нашето правителство на международните преговори, в момент, когато ние сме силно зависими от финансовата поддръжка на Брюксел...Всяко придвижване на руския химотряд се съпровождаше от наши военни, това решение на министерството на отбраната обезпечи конкретни гаранции за нашите натовски партньори, че ще се изключи вероятността руската "експедиция" да се доближи до обекти на НАТО.

Това беше доста сложно политическо, защото трябваше да се отчитат прерогативите на различни министерства, в които високопоставени членове на Северната лига има близки връзки с руското посолство...Известно напрежение възникна, когато Службата за гражданска отбрана на Ломбардия под ръководството на функционера на Северната лига Пиетро Форони прие решение да се разшири ареала на санитарна обработка от руския отряд до провинция Бреша. Там обаче, в град Геди, е разположен единственият отряд на италианските ВВС, способен да прилага ядрено оръжие, както и американска база, където има хранилища за ядрени бомби. Присъствието на руския отряд едва ли би се понравило на Пентагона.