Нов обрат по руския дълг – днес Москва плати с долари, а от нас иска рубли

"Русия мигна - не се осмели да плати в рубли и да попадне във фалит"

Георги Ангелов

Георги Ангелов

След като в началото на април обяви, че започва  да плаща вноските по дълга си в рубли, днес Русия плати в долари, пише във Фейсбук икономическият експерт Георги Ангелов.
Напомняме, новината идва на фона на руските претенции ком България, Полша и други „неприятелски страни“ да плащат доставките на руски газ в рубли.   

„Помните ли, че в началото на април Русия обяви, че няма да си плати дължимия дълг в долари? Вместо това извърши плащане в рубли - рубли, преведени по сметки в руска банка и блокирани. Това би представлявало фалит по външния дълг, нещо, което не се е случвало от времето на Ленин през 1917 г. Както коментирахме в началото на месеца, обявяването на фалит се случва след изтичане на 30 дни гратисен период.“ – напомня Георги Ангелов.

„Обаче, днес Министерството на финансите на Русия направи пълен обрат и обяви, че превежда пълното дължимо плащане изцяло в долари - 564.8 милиона долара, преведени на платежния агент Ситибанк Лондон. Отделно са платени 84.4 милиона долара дължими лихви по други облигации. Министерството на финансите на Русия подчертава, че е изпълнило задълженията си съгласно условията в емисионната документация.“ – посочва експертът.

Той вижда сериозен знак в последия ход на Москва: „И така, за пореден път Русия мигна - не се осмели да плати в рубли и да попадне във фалит (default). Много интересно развитие.“