Опозиционери на Путин учредяват в София Движение „За свободна Русия“

Генадий Гудков, Дмитрий Гудков

Генадий Гудков, Дмитрий Гудков

Руската общност в България излиза от сянката на путинизма и се събужда с искане на демократични промени в своята родина. Това става ясно от предвиденото за 19 февруари в София учредяване на движение „За свободна Русия“, което ще се проведе заедно с конференция, посветена на същата тема, научи Faktor.bg. Събитието ще се състои от 13 до 18 часа в хотел „Интерконтинентал“ в столицата. На форума ще вземат участие делегати от различни градове в България, заинтересувани от демократичното бъдеще на Русия. Сред гостите ще бъдат политици от новия български парламент, обществени организации, дипломати. Координатор на събитието е бившият депутат от Държавната дума на Руската федерация и опозиционен политик - Генадий Гудков.

Лектори на конференцията ще бъдат известни публични личности от Русия: бившите депутати от Руската дума  Илья Понамарев и Дмитрий Гудков, психологът и публицист Леонид Гозман, икономистът и журналист Димитрий Потапенко, водещият експерт вефтено-газовия сектор Михаил Крутихин, докторът на юридическите науки и ректор на Своодния университет Елена Лукьянова и др. Участие ще вземат шефът на разследващото бюро „Bellingcat“ Христо Грозев, ръководителят на Хелзинския комитет Красимир Кънев, гл. редактор на беларуското издателство „Хартия-97“ Натальи Радиной, представители на сродни обществени движения от Полша, Чехия, Германия, Латвия, Казахстан и др.

Две от водещите лица на форума Генадий Гудков и Дмитрий Гудков живеят в България, заради преследване от режима на Путин в Русия.