Отиваме към втори мандат, ако НС подкрепи отказа на Габриел за премиер

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

След внасянето на декларацията на Мария Габриел с отказ да бъде премиер, предстои гласуването на това решение в парламента. При съгласие от народните представители, ще се отключи следващата конституционна процедура, а именно връчване от президента Радев на втори мандат за съставяне на правителство, в случая на втората политическа сила ПП-ДБ. Те ще имат 7 дни да предложат състав на кабинет, начело с техен премиер и да върнат мандата на президента изпълнен или неизпълнен.

Ако вторият мандат бъде върнат от ПП-ДБ неизпълнен, президентът Радев ще реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и с третия мандат не може да се състави кабинет, тогава президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори.

БГНЕС припомня, че първият мандат за съставяне на правителство бе връчен на ГЕРБ-СДС, които в продължение на договорката си с ПП-ДБ за ротационен кабинет, върнаха изпълнен мандата на президента. От ПП-ДБ заявиха, че министрите в този посочен кабинет не са били дали съгласие и си направиха отвод. След едноседмични преговори или по-скоро липса на такива, кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел внесе в деловодството на Народното събрание декларация, с която се отказа да бъде премиер.

Ако се стигне до там президентът да назначава кабинет, Румен Радев може да избира измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му.

Настоящият председател на парламента е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Настоящият председател на Сметната палата е Димитър Главчев, бивш председател на НС от ГЕРБ-СДС. Заместниците на Главчев са Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Управителят на БНБ е Димитър Радев, който е в своя втори шестгодишен мандат като гуверньор.

Промените в Конституцията посочват омбудсмана като вариант за Радев. Това е Диана Ковачева, през януари обаче тя беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека.

Румен Радев атакува в Конституционния съд промените в основния закон. Делото беше образувано на 8 януари, а тримата съдии докладчици са: Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова. /БГНЕС