Отстраненият шеф на ВМЗ-Сопот: Министърът на икономиката лъже безогледно

Иван Иванов

Иван Иванов

Отстраненият миналата седмица директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов обвини служебният министър на икономиката Никола Стоянов, че го е освободил по поръчка на президента Румен Радев и го предупреди да престане да лъже безогледно.

"Ще уведомя г-н Стоянов, че ако продължи да лъже безобразно от екрана и да изпълнява, най-вероятно, политическа поръчка, ще се видим в съда, цялото ръководство ще заведе срещу него дело за клевета", каза Иванов пред bTV и допълни:  "Поръчката е на този, който го е назначил, президента Радев, който, за всички е ясно, води персонална война с г-жа Нинова. Аз не мога да разбера защо това е така, не е моя работа, но г-н Стоянов изпълнява поръчка и е много реваншистки настроен", каза още Иванов.

Той обвини служебния министър на икономиката Никола Стоянов, че като председател на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот не е бил наясно с военно-промишления комплекс и състоянието на завода. "Този човек е престоял седем месеца на стола на шеф на Съвета на директорите и единственото, което е правил, е да си разхожда скъпото костюмче от портала до директорския кабинет", каза Иванов.

Той отхвърли обвиненията на служебния министър, че заводът е натрупал 1 млн. лв. загуби по време на неговото управление и показа документи, че ВМЗ е на печалба от 48 млн. лв.

Иванов е категоричен, че няма спад в производството и показа данни, според които продукцията за двата месеца, в които е бил директор, е толкова колкото за предходните шест. "В актуализирания ни бизнес план за 2022 г. ние предвиждаме реализация да стане 420 млн. лв. , при 195 за цялата 2021 година", каза още той.

Иван Иванов разказа и че битовите условия, при които е заварил да работят във ВМЗ-Сопот, са трагични. "Ако ги видите, ще си помислите, че сте се върнали с машина на времето в 18 век. Този човек не е влязъл нито в един цех, не е стиснал ръка на нито един работник", каза още отстраненият директор и обясни, че когато отишъл при работниците, му казали, че там директор не е идвал от над 20 г.