Писмо до Живков разкрива, че паметникът на съветския окупатор в София е незаконен – решението взето не от държавен орган, а от престъпната БКП

Столичния общински съвет и Министъра на културата да изпълнят решението за демонтаж на СОС от 1992 г.

Адвокат Петър Славов и проф. Вили Лилков успяха да открият нови документи, които сочат, че паметникът на съветския окупатор в Княжевската градинка в София и строшената плоча с исторически неточен надпис са незаконни.
Проф. Лилков и адв. Славов са изпратили  Открито писмо до Столичния общински съвет и до министъра на Културата

„Акцентираме върху най-новите разкрития, свързани с незаконосъобразността на надписа във възхвала на съветската армия, а и по отношение на целия "градеж" на монумента!

Настояваме Столичния общински съвет и Министъра на културата да изпълнят решението за демонтаж на СОС от 1992г., а МК да си прибере в "Музея на соц-а" статуите!
Доказваме с конкретни документи - писмо до Т. Живков от членове на ЦК на БКП и извлечение от протокол № 315А на ЦК на БКП от 24.08.1954 г., че:
1) решението за поставяне на исторически неверния надпис на монумента е взето от престъпната БКП, а не от надлежен държавен орган – Министерски съвет, МК или друг, който да е бил оправомощен да говори от името на народа;
2) за самия монумент също липсва надлежна документация за промяна на проекта – увеличаване на първоначалната височина от около 18м. по проект на сегашните над 37 м., което е основание за премахване на незаконен строеж;
Настояваме, до реализацията на демонтажа на монумента, на него да бъде поставена табела с надпис „Този монумент е изграден по решение на БКП във възхвала на един престъпен режим, обявен за такъв със закон , против волята на българския народ!“*“, обяснява Петър Славов.

*Вж. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.